FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 27. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

BRATISLAVA - Slovački birači u subotu biraju regionalne predstavnike na izborima koji bi trebali poslužiti kao prvi važan test vlade desnog centra Ivete Radičove koja se zalaže za proračunsku suzdržanost. Birališta se zatvaraju u 20 sati, a službene rezultate očekuje se u nedjelju. Gotovo četiri milijuna birača pozvano je da glasa u toj zemlji s 5,4 milijuna stanovnika koja je postala članica EU 2004. a euro zone 2009. Analitičari iz Bratislave ne očekuju nikakav spektakularan rezultat izbora.

WASHINGTON - Nedavni razvoj događaja u Sjevernoj Koreji, uključujući i prošlotjedno granatiranje južnokorejskog otoka, pokazuju rast nestabilnosti koja "može biti vrlo opasna", izjavio je u petak zapovjednik američkog združenog stožera, admiral Mike Mullen, za CNN. Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Il ima zemlju "koja izgladnjuje svoje ljude, čije je gospodarstvo apsolutno grozno. Ali on i dalje namjerno poduzima akcije kako bi destabilizirao regiju (...), a to bi moglo biti vrlo opasno za sve nas, uključujući ne samo regionalne igrače, iako mislim da Kina ima ima veliki udjel u stabilnosti", rekao je admiral Mullen u intervju za CNN koji će biti emitiran u nedjelju. Mullen je rekao da su razmjena topničke paljbe, zajedno s potapanjem južnokorejskog patrolnog broda i nedavne objave da je izgrađen još jedan od objekata za obogaćivanja urana u Sjevernoj Koreji, bili dio Kimova plana.

KIŠINJEV - Bivša sovjetska republika, a danas najsiromašnija europska država, Republika Moldova bira u nedjelju parlament, treći put u manje od dvije godine u pokušaju izlaska iz političke krize koja prijeti njezinoj stabilnosti i putu prema Europskoj uniji. Pošto je parlament raspušten krajem rujna nakon neuspjelog referenduma o izravnom biranju predsjednika države, 2,6 milijuna birača bira zastupnike među rekordnih 20 stranaka i 19 nezavisnih kandidata. Moldavske su stranke podijeljene između vladajuće koalicije koja zagovara približavanje Europskoj uniji te Komunističke stranke koja želi jačati veze s Rusijom. Prema zadnjim anketama izborni prag od 4 posto prijeći će iste one stranke kojima je to uspjelo na prijevremenim izborima raspisanima nakon nemira izazvanih prijepornom pobjedom komunista koji su vladali od 2001.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙