FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko prirodoslovno društvo slavi 125. obljetnicu

Autor: mkov
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup "125 godina komuniciranja i popularizacije znanosti u Hrvatskoj" održava se danas i sutra u Zagrebu u prigodi proslave 125. obljetnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića.

Predsjednik Hrvatskoga prirodoslovnog društva Mladen Juračić otvarajući skup istiknuo je kako na njemu sudjeluju znanstvenici koji se bave komuniciranjem i popularizacijom znanosti.

"Oni nastoje prenijeti svoja znanja i iskustva mlađim kolegama i svima koji to žele znati", rekao je, dodajući da će na skupu izlagati 24 znanstvenika, među kojima i dvoje iz inozemstva. Najavio je da će se sutra održati i svečana skupština Hrvatskoga prirodoslovnog društva na kojoj će, kako je rekao, biti izabrani novi počasni članovi, a istaknutom znanstveniku Ivici Đikiću bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Društva medalja "Spiridon Brusina".

Predavač na sveučilištu "Pompeu Fabra" iz Barcelone Vladimir de Semir govorio je o putovima komunikacije znanosti s publikom. Podsjetio je kako, osim tradicionalnih načina komunikacije preko radija, televizije i novina, sada postoje internetski kanali. Istaknuo je da su blogovi i drugi internetski kanali, zbog mnoštva izvora i različitih interpretacija, često uzrok zdvojnosti publike, no zbog mogućeg dijaloga, publika im daje prednost pred tradicionalnim kanalima.

Hrvatsko prirodoslovno društvo osnovano je 1885. na poticaj Spiridona Brusine, a već sljedeće godine počeo je izlaziti "Glasnik Hrvatskoga naravoslovnog društva". Godine 1911. to je društvo počelo izdavati i časopis "Prirodu", jedan od najstarijih takvih u Europi.

Godine 1903. Društvo je u Zagrebu utemeljilo Zvjezdarnicu na Popovom tornju, a 1965. planetarij u Tehničkom muzeju. Društvo se već 1914. uključilo u zaštitu prirode, a značajna je i njegova nakladnička djelatnost te obrazovni programi, među kojima su "Znanost mladima" putem kojega učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj uče o osnovama znanstvenog rada i potiču na prirodoslovna istraživanja te "E-škola" koji povezuje srednjoškolce i studente sa sveučilištima i znanstvenim institucijama u Hrvatskoj.

U povodu 125. obljetnice u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju 10. prosinca otvorit će se izložba "Muzej - peta dimenzija u znanosti", na kojoj će se prikazati razvoj znanosti u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na geologiju i paleontologiju u vrijeme osnivanja Društva. Izložit će se neke od prvih muzejskih zbirki s kraja 19. stoljeća, petrografska i zbirka fosilnih puževa i školjkaša, te plakati izložaba postavljenih u tom muzeju.

(Hina) xmkov/xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙