FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik- o 300. obljetnici rođenja Ruđera Boškovića

Autor: hspa
DUBROVNIK, 29. studenog 2010. (Hina) - Prvi sastanak radne skupine u povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, koja će se obilježiti u svibnju sljedeće godine najprije u Zagrebu, a zatim u Dubrovniku, održan je danas u Dubrovniku.

Među ostalima, na sastanku su sudjelovali i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i ravnateljica Instituta "Ruđer Bošković" Danica Ramljak. Kako je tom prigodom rečeno, Institut "Ruđer Bošković" u svibnju 2011. godine organizirat će znanstveni simpozij pod nazivom "Od Ruđera Boškovića do danas: doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini". Na skupu će sudjelovati tridesetak najuglednijih hrvatskih znanstvenika te svjetska znanstvena elita, među kojima će biti nekoliko dobitnika Nobelove nagrade iz kemije, fizike i biomedicine.

U nekoliko drugih projekata vezanih uz obilježavanje godišnjice rođenja uključit će se i dubrovački učenici i studenti te turistički radnici.

Ravnateljica Instituta "Ruđer Bošković" Danica Ramljak rekla je da je Ruđer Bošković bio član četiri svjetske ugledne akademije, a danas je njegovo ime veći znanstveni brand u svijetu, nego u Hrvatskoj. Zato ga je, istaknula je, potrebno ponovno afirmirati, a upravo je ta obljetnica za to iznimna prigoda.

U sklopu simpozija održat će se i prezentacija "Ruđerovi dubrovački puti" o radu i djelu Ruđera Boškovića u Dubrovniku, a znanstvenicima u svim krajevima svijeta približit će se Dubrovnik 18. stoljeća.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je i postupak radi prikupljanja potrebnih suglasnosti za postavljanje Meštrovićeva spomenika Ruđeru Boškoviću na Boškovićevoj poljani u Dubrovniku.

Svečanost u Dubrovniku nastavit će se na središnju proslavu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, koja će se održati 18. svibnja 2011. u Zagrebu.

(Hina) xhspa yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙