FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren trodnevni međunarodni filozofski simpozij

Autor: agrb
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Međunarodni filozofski simpozij "Metaphysics, Language and Morality", na kojemu će o temama iz suvremene metafizike, filozofije jezika i etike izlagati više od 30 filozofa iz Hrvatske i inozemstva, otvoren je danas na Hrvatskim studijima.

Simpozij će se, u organizaciji Udruge za promicanje filozofije iz Zagreba i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, održati od 1. do 3. prosinca, a okupio je filozofe iz Australije, Češke, Finske, Madžarske, Indije, Irana, Italije, Nizozemske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Velike Britanije, SAD i Hrvatske.

U izlaganjima će biti, među ostalim, riječi o fenomenalizmom i minimalizmom, pitanjem postojanja vanjskog svijeta, problemima objektivnosti morala i moralne spoznaje, ulogom emocija u etici i pitanjem moralne motivacije, prijeporima oko slobode volje i teorije kaosa, metafizičkim aspektima kvantne teorije, posebnim pitanjima filozofije jezika.

Taj tradicionalni simpozij, koji se održava od 2002., ove godine obuhvaća tri velike discipline suvremene filozofije, metafiziku, etiku i filozofiju jezika, a jedinstven je po metodološkoj orijentaciji analitičke filozofije koji karakterizira pojmovna analiza i kritički interes za postignuća suvremene znanosti, rekao je Tomislav Janović, član organizacijskog odbora.

Janović je najavio da će ponajbolja izlaganja sa simpozija, koja prođu recenzentski postupak, biti objavljena u posebnom broju časopisa za filozofiju "Prolegomena" Hrvatskih studija i Udruge za promicanje filozofije. Pritom se požalio da, unatoč kvaliteti, taj časopis dobiva i do deset puta manje državnih sredstava od sličnih časopisa.

Sudionike simpozija pozdravili su voditelj Hrvatskih studija Zvonimir Čuljak i predsjednik Udruge za promicanje filozofije Josip Talanga, izrazivši zadovoljstvo raznolikošću tema i odazivom, s obzirom da se za sudjelovanje prijavilo pedesetak filozofa od kojih je odabrano njih tridesetak.

Povod održavanju simpozija je objavljivanje prijevoda triju suvremenih filozofskih udžbenika u izdanju Hrvatskih studija, "Metafizika: suvremen uvod" Michaela J. Louxa, "Moralni pogled: uvod u etiku" Davida McNaughtona i "Filozofija jezika" Williama G. Lycana kojima Hrvatski studiji nastoje na zagrebačkom Sveučilištu primjeniti najviše svjetske standarde filozofske nastave.

U devet godina postojanja časopis "Prolegomena" objavio je radove više od 70 hrvatskih i više od 50 inozemnih suradnika, a potvrda njegova uspjeha je uvrštavanje u bibliografsku bazu podataka "Current Contents/Arts & Humanities", u kojoj su još samo tri hrvatska časopisa humanističkih znanosti.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙