FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordna kineska potražnja pogurala cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 11. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u protekle dvije godine nakon što je snažna industrijska proizvodnja pogurala potražnju u Kini na rekordnu razinu a zalihe goriva u SAD-u snažno pale u prošlom tjednu.

Barel sirove nafte za isporuke u prosincu poskupio je tako na američkom tržištu 51 cent na 88,32 dolara, nakratko dotaknuvši i 88,55 dolara, najvišu razinu od listopada 2008. Na londonskom tržištu bio je u plusu 34 centa i njime se trgovalo po 89,30 dolara.

Kineska industrijska proizvodnja porasla je u listopadu za 13,1 posto u odnosu na godinu ranije, poguravši upotrebu nafte u drugom svjetskom potrošaču na rekordnih 8,92 milijuna barela dnevno.

Dodatnu potporu cijenama pružio je neočekivani pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu dok je pad zaliha goriva premašio prognoze, pokazali su vladini podaci objavljeni u srijedu.

"Zalihe u SAD-u smanjile su se a potražnja u zemljama poput Kine bila je puno bolja“, sažeo je faktore koji su poduprli rast cijena Christoper Bellew, broker tvrtke Bache Commodities.

Tržište je u četvrtak ignoriralo jačanje dolara i slabljenje dionica, ponovno se fokusirajući na ponudu i potražnju.

Američka vlada objavila je u srijedu da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 3,3 milijuna barela. Očekivao se pak njihov rast za 1,4 milijuna barela.

Zalihe derivata, uključujući dizel i lož ulje, pale su za 4,97 milijuna barela zahvaljujući 16- postotnom rastu potražnje za derivatima u protekla četiri tjedna u usporedbi s razinama prije godinu dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 85,27 dolara, što znači da je bila 35 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙