FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

ZAGREB - Okrugli stol na temu "Status hrvatskih pregovora o članstvu u EU - Europske kohezijske i druge politike - mogućnosti za razvoj Hrvatske; uloga Hrvatskog sabora, Europskog parlamenta i građana u direktnoj parlamentarnoj demokraciji u kontekstu Lisabonskog ugovora" održava se u četvrtak u Hrvatskom saboru u organizaciji ALDE grupe u Europskom parlamentu i saborskih zastupnika, članova HNS-a, IDS-a i HSLS-a. Sudionike okruglog stola pozdravio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. "Hrvatska se danas nalazi na pragu ulaska u EU. To je bio jedan mukotrpan put... ali to nas jača i sigurno ćemo biti spremniji nego mnogi koji nisu prošli taj put", rekao je Bebić. Podsjetio je da je uloga Hrvatskog sabora bila osigurati najbolje rezultate i nadzirati pregovore te usklađivati hrvatsko zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU-a. "Sada je na nama da krenemo u stvaranje struktura i osiguramo uvjete s ciljem da naš parlament može učinkovito sudjelovati u tom složenom procesu europskog donošenja odluka, ali da bi najbolje mogao služiti hrvatskim interesima", istaknuo je Bebić i poželio uspješan rad sudionicima okruglog stola.

LJUBLJANA - Slovenija će službeno protestirati zbog nove topografske karte koju je u srijedu predstavila Hrvatska geodetska uprava, a na kojoj je granica u Savudrijskoj vali povučena sredinom zaljeva, najavio je u četvrtak slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. "Danas ćemo u Zagreb poslati prosvjednu notu zbog karte na kojoj je granica sa Slovenijom ucrtana sredinom Piranskog zaljeva", rekao je Žbogar na redovnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojoj je odgovarao na pitanja zastupnika, pa i na ona o odnosima s Hrvatskom. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, kako doznaje Hina, još nije primilo slovensku prosvjednu notu te je stoga zasad ne može komentirati. Odluku o eventualnom odgovoru donijet će po primitku note, doznaje se iz MVPEI-a.

ZAGREB - Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će u petak i subotu u Berlinu na konferenciji "Perspektive za jugoistočnu Europu: Njemačka, Austrija i SAD u dijalogu s čelnicima regije", priopćeno je u četvrtak iz MVPEI-a. Tom prigodom hrvatski šef diplomacije održat će izlaganje na otvorenju konferencije, kao i na političkom modulu "Perspektive europske integracije zemalja jugoistoka Europe u 2010. godini" koji se održava drugog dana konferencije. Na marginama konferencije ministar Jandroković održat će bilateralne sastanke s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom i austrijskim saveznim ministrom za europske i međunarodne poslove Michaelom Spindeleggerom.

LJUBLJANA - Iako na međunarodnim ljestvicama kotira kao država s niskim stupnjem korupcije, osobito u odnosu na druge tranzicijske države, Slovenija je "relativno koruptivna država", a njezin pravi problem je takozvana visoka, odnosno sustavska korupcija, smatra predsjednik vladinog povjerenstva za suzbijanje korupcije Goran Klemenčič. "Sudstvo godišnje procesuira samo desetak korupcijskih slučajeva, iz čega bi se dalo zaključiti da je to zanemariv problem. To ne odražava realno stanje. Povjerenstvo mjesečno razmatra stotinjak prijava, a ispitivanja javnog mnijena pokazuju trend da ljudi sve više misle da je Slovenija visoko korumpirana država", rekao je Klemenčič u razgovoru za slovenske medije u povodu 9. prosinca, međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

SARAJEVO - Odavanje povjerljive diplomatske prepiske na internetskoj stranici Wikileaks za diplomatsku službu Bosne i Hercegovine i nije neki problem, jer njezini dokumenti ionako "cure" na sve strane, izjavila je zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić. "Kod nas je totalni Wikileaks", kazala je Trišić-Babić kako je u četvrtak citiraju banjolučke "Nezavisne novine". Ona tvrdi kako je diplomatska prepiska koja putuje od veleposlanstava BiH diljem svijeta do ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu potpuno nezaštićena te da je može čitati tko god poželi, od djelatnika veleposlanstava pa do ministra. Trišić-Babić je objasnila da se zakon o tajnim podacima koji je u BiH donesen prije dvije godine za sada uopće ne primjenjuje. Tako, primjerice, nije definirano tko ima pravo pristupa tajnim podacima niti je provedeno klasificiranje dokumenata nego se i dalje koristi forma brzojava i depeša.

PARIZ/BERLIN - Zbog obilna snijega u četvrtak je i dalje otežan promet u Francuskoj i Njemačkoj, a otkazani su i letovi u pariškoj i frankfurtskoj zračnoj luci. Pariška regija još je u četvrtak velikim dijelom paralizirana zbog obilna snijega koji je napadao u srijedu navečer, zbog čega su blokirane ceste, a letovi iz zračne luke Roissy otkazani. Obilne snježne padaline blokirale su u noći na četvrtak na četiri sata i njemačku Međunarodnu zračnu luku u Frankfurtu. Zabilježena su i mnogobrojna kašnjenja u željezničkom i zračnom prometu te otkazani letovi. Prema službenom izvješću trenutačno se stanje u željezničkom prometu postupno normalizira.

KAIRO - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je isključio mogućnost pregovora s Izraelcima dok ta zemlja odbija zamrznuti proces naseljavanja okupiranih palestinskih teritorija. "Bez obzira na rezultate konzultacija, nećemo prihvatiti pregovore dok se nastavlja naseljavanje", rekao je šef Palestinske samouprave novinarima nakon sastanka u Kairu s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. "O tomu smo obavijestili Amerikance", koji su upravo izvijestili da su njihovi napori da postignu zamrzavanje naseljavanja okupiranih palestinskih teritorija propali, rekao je Abas.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙