FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 25. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

SARAJEVO - Posjet predsjednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj i jačanje suradnje i povjerenja između dviju država vijest je koja se u četvrtak našla na naslovnicama većine dnevnih listova u BiH uz ocjenu kako je to još jedan značajan doprinos poboljšanju općeg stanja u regiji. Mediji u BiH posebice ističu kako su Tadić i hrvatski predsjednik Ivo Josipović suglasni da se mora otkriti sudbina svih nestalih tijekom rata. "Ivo Josipović poručio Borisu Tadiću u Zagrebu: Bez otkrivanja sudbine nestalih nema pomirenja", naslov je kojim je uz veliku fotografiju dvojice predsjednika izvijestilo "Oslobođenje". List važnom ocjenjuje i najavu održavanja donatorske konferencije kojom bi se osigurala sredstva za trajno rješavanje pitanja izbjeglica i konačno riješio problem povratka. Banjolučke "Nezavisne novine" posebice izdvajaju poruku predsjednika Josipovića da će Hrvatska biti uporni zagovaratelj pristupanja Srbije Europskoj uniji kao i Tadićevu želju da ovaj posjet predstavlja novu stranicu zajedničke povijesti.

SEUL - Službeni Pyongyang u četvrtak je objavio kako djelomično odgovornima za ispaljivanje projektila smatra Seul i Washington, dodajući da je ponovno spreman napasti Južnu Koreju koja je najavila pojačanje svojih vojnih snaga u Žutome moru. Južnokorejska vlada "odlučila je pojačati vojne snage na pet otoka u Žutome moru", izjavio je visoki dužnosnik južnokorejskog predsjedništva Hong Sang-Pyo, prenose agencije. Ta je najava stigla nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je spremna ponovno napasti Južnu. Pyongyang je usto optužio SAD da je djelomično odgovoran za sukob. Južnokorejski parlament u četvrtak je izglasao rezoluciju kojom osuđuje sjevernokorejsko granatiranje otoka i traži ispriku Pyongyanga. Osim toga, parlament rezolucijom od južnokorejske vlade traži da poduzme odlučne korake i brzu akciju kojima će spriječiti buduće provokacije Sjeverne Koreje. Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je izvijestilo kako će zajednička vojna vježba sa SAD-om, koja će se održati krajem mjeseca biti jasna poruka Sjevernoj Koreji.

WASHINGTON - Obamina administracija priprema se za još jednu neovlaštenu objavu tajnih američkih državnih dokumenata, na internetskoj stranici WikiLeaks, za koju dužnosnici kažu da ovoga puta može nanijeti štetu američkim odnosima s bliskim saveznicima. Vladini dužnosnici kazali su da bi WikiLeaks, odgovoran za objavu stotina tisuća tajnih izvješća koja se odnose na ratove u Afganistanu i Iraku, mogao objaviti novi krug dokumenata u petak ili tijekom vikenda, izvijestila je američka TV mreža Fox News. State Department je posebno na oprezu, jer je osnivač Wikileaksa Julian Assange, izjavio je da njegova organizacija ima pristup do nekoliko stotina tisuća osjetljivih diplomatskih depeša.

WASHINGTON - Bivši republikanski predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Tom DeLay, u srijedu je na suđenju u Teksasu proglašen krivim za pranje novca i urotu, zbog nezakonitog financiranje predizbornih kampanja, za što mu prijeti kazna od 5 do 99 godina zatvora. DeLay je optužen za urotu da ilegalno preusmjeri 190.000 dolara korporativnih donacija u kampanje republikanskih kandidata za zakonodavna tijela Teksasa na izborima 2002., što zakoni te države zabranjuju. DeLayu će kazna biti izrečena 20. prosinca.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙