FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 5. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Vodostaj Neretve je u padu te je jučer u 17 sati u Metkoviću iznosio 342 centimetra, a u Opuzenu 234 centimetar, izvijestila je sinoć Državna uprava za zaštitu i spašavanje napominjući da razina mora na ušću Neretve iznosi 87 centimetara. Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi za Ploče, Metković, Opuzen i Kulu Norinsku. U Ličko - senjskoj županiji na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama za rijeku Liku s akumulacijom Krušćica i rijeke Novčicu i Bogdanicu te za područje općine Perušić – naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Lipovo polje i Kosinjski Bakovac. Vodostaj rijeke Like na vodomjeru Selište i dalje je u porastu. Poplavljen je Kosinjski most kao i prometnice na širem području Kosinja. Vodostaj rijeke Novčice i Bogdanice na području grada Gospića opada, stanje na području Ličkog Novog i Kolakovice se normaliziralo, a voda se povukla s prometnica. Tijekom jučerašnjeg dana vodostaj Novčice je pao za oko 80 centimetara te se voda povlači u korito. Prema informacijama Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, na slivu rijeke Save jučer nije bilo oborina, ali su vodostaji na Savi nizvodno od Siska bili u porastu, zbog dotoka voda velikih pritoka. Na svim većim savskim pritocima došlo je do stagnacije i pada vodostaja. Vodostaji Save nizvodno od Jasenovca i dalje su rasli jučer, kao i retencija Mokro i Lonjsko polje. Vodostaji Česme, Ilove, Kupe, Une i Orljave opadaju. Rijeka Una na vodomjeru u Hrvatskoj Kostajnici dosegla je jučer u 7 sati maksimum od 431 centimetar.

ZAGREB

Izložba 300-tinjak djela Ede Murtića (1921.-2005.) iz donacije od 1500 djela koja je njegova obitelj darovala Gradu Zagrebu, svečano je sinoć otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti, u prigodi oblježavanja prve obljetnice nove zgrade Muzeja. Na izložbi "Iz donacije Murtić - Prema realizaciji vizije" jedan od najvećih hrvatskih slikara druge polovine 20. stoljeća prikazan je kao multidisciplinarni umjetnik - uz slike, na dvjema razinama MSU-a izložene su i umjetnikove skulpture, mozaici, crteži, keramike i emajli. Prema izboru kustosa Branka Franceschija, zastupljeni su radovi iz svih Murtićevih stvaralačkih faza, od prvih radova s kraja 40-ih godina prošloga stoljeća sve do njegova posljednjeg ciklusa, koji je bio izložen u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 2004. godine. Izložbu je otvorio je predsjednik Republike Ivo Josipović, istaknuvši da je Murtić iza sebe ostavio djelo koje je dio hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine. Desetak minuta prije otvorenja izložbe, Bandić je otkrio ploču kojom je ulica s istočne strane Muzeja dobila ime po Edi Murtiću. "To je on zaslužio za svojih 60 godina rada u ovom gradu i 80 godina života", ustvrdio je gradonačelnik, te dodao kako će se zalagati da do Nove godine zagrebačka Skupština Murtića proglasi počasnim građaninom Zagreba. O značenju donacije obitelji Murtić za grad Zagreb, ali i cijelu hrvatsku kulturu, govorili su i ministar kulture Božo Biškupić, kustos izložbe Branko Franceschi te ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić. Izložba će biti otvorena do 30. siječnja.

ORAHOVICA

U mjestu Kokočak kraj Orahovice jučer je obilježena 19. obljetnica oslobađanja toga naselja te susjednog naselja Gornja Pištana, koje je 1991. okupirala JNA uz pomoć paravojnih postrojbi. To je bilo i prvo oslobađanje jednog od okupiranih dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu, istaknuo je izaslanik presjednika Republike Ive Josipovića, brigadni general Ivan Jurić, a oslobađanje toga područja 4. prosinca 1991. bilo je uvod u kasnije oslobađanje okupirane zapadne Slavonije. U toj su akciji poginula trojica hrvatskih branitelja: Momir Krmpotić, Milan Puhanić i Branko Jaklić, a petorica su teško ranjena. Na mjestu pogibije i na grobovima poginulih, suborci i obitelji položili su vijence i zapalili svijeće. U sklopu obilježavanja, organiziran je i 4. memorijalni maraton "Kokočak – Orahovica".

SPLIT

Na Sceni 55 splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) sinoć je pred punim gledalištem premijerno izvedena drama francuskog pisca Georgesa Pereca "Povišica" u režiji Gorana Golovka. To je ujedno bila i hrvatska praizvedba toga komada, a igra se u novom prijevodu Vjenceslava Kapurala. Nastupili su mladi članovi dramskog ansambla splitskog HNK Anastasija Jankovska, Goran Marković, te gost Alen Čelić koji je na predstavi radio i kao suradnik za scenski pokret. Redatelj Goran Golovko je i izabrao scensku glazbu, kostime je kreirala Marija Maca Žarak, grafički je suradnik bio Tihomir Snitko, a svjetlo i ton su oblikovali Miro Mamić i Tomislav Luetić. "Povišica", koju je autor prije 40 godina napisao prema svom romanu "Umjetnost i metodologija traženja povišice", djelo je pomaknutog teatra apsurda u kojem djelatnik tvrtke iz dana u dan namjerava lupiti šakom o stol i zahtijevati povišicu. Na sceni je tekst govorilo dvoje glumaca, a treći je bio mimičar i suradnik na scenskim pokretima. Francuski dramatičar, novelist i glumac Georges Perec (1936.-1982.) slavu je stekao eksperimentirajući riječima i novom modernističkom formom pisanja. Najslavniji su eksperimenti iz dva komplementarna romana – La disparition (1969) i Les revenentes (1972) - u prvom Perec niti jednom nije upotrijebio slovo e, dok je u drugom pak to jedini korišteni samoglasnik. Na plakatu kojim se najavljuje predstava "Povišica" piše koliko se često u njoj pojavljuju određena slova, a najčešće se, 3349 puta, pojavljuje slovo a.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙