FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 25. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja danas raspravom o izvješću o ostvarivanju prava na pravnu pomoć i sredstvima koja su u tu svrhu utrošena u 2009. Riječ je o pravima koja građani ostvaruju na temelju Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći od 1. veljače 2009., a takva se pomoć odobrava u svim postupcima pred sudovima, upravnim tijelima i drugim pravnim osobama s javnim ovlastima, ako se njima rješavaju egzistencijalna pitanja korisnika. Tijekom godine dana zaprimljeno je ukupno 4545 zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć, a prihvaćeno ih je 3182. U izvješću se navodi i kako je u promatranom razdoblju izdano 2191 uputnica, te isplaćeno oko 78 tisuća kuna, dok je na temelju uputnica obračunato oko 1,2 milijuna kuna. Besplatna pravna pomoć najčešće se odobrava u postupcima zastupanja pred sudom, zatim kod davanja pravnih savjeta i sastavljanja pismena u sudskim i upravnim postupcima, stoji u izvješću.

ZAGREB

Hrvatsko-srbijanski gospodarski forum, koji organizira Hrvatska gospodarska komora, okupit će više od 70 predstavnika srpbijanskih tvrtki zainteresiranih za mogućnosti poslovanja i investiranja u Hrvatskoj, kao i oko 70 predstavnika hrvatskih tvrtki. Skupu će se obratiti predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Nakon završetka službenog dijela Foruma održat će se individualni poslovni razgovori predstavnika hrvatskih i tvrtki iz Srbije. Po podacima Hrvatske narodne banke, ukupna vrijednost dosadašnjih hrvatskih ulaganja u Srbiju premašila su vrijednost od 424 milijuna eura, dok ukupna inozemna izravna ulaganja iz Srbije u Hrvatsku iznose 5,4 milijuna eura. Robna razmjena između Hrvatske i Srbije u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 527,6 milijuna američkih dolara, što je devet posto više nego u istom razdoblju lani. Pritom je hrvatski izvoz u Srbiju smanjen 15,8 posto, na 318,3 milijuna dolara, dok je uvoz povećan za 6,1 posto, na 209,3 milijuna dolara.

ZAGREB

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) sinoć su 19. put dodijeljene Nagrade Hrvatskog glumišta 2010. za najbolja umjetnička ostvarenja u drami, operi i baletu, a ove godine i u opereti/mjuziklu i plesu, te za najbolja glumačka ostvarenja u televizijskoj drami, za najbolju scenografiju, kostimografiju i u drugim kategorijama. Svečanost je održana u znaku 150. obljetnice HNK, kada je na današnji dan 1860. glumac Vilim Lesić objavio da će se na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski jezik. Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame ove je godine dodijeljena redatelju Jošku Juvančiću, dok je u kategoriji operete i mjuzikla nagrada pripala pjevačici, plesačici i glumici Lili Čaki, koja već šest desetljeća aktivno djeluje na sceni Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Nagradu je Juvančiću uručio ministar kulture Božo Biškupić, zahvalivši mu na doprinosu hrvatskoj kazališnoj sceni, na brojnim režijama i dugogodišjem pedagoškom radu te na posebnom doprinosu Dubrovačkim ljetnim igrama.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙