FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: miks pozitivnih vijesti podignuo Crobex

Autor: scvi
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Premda se ne trguje dionicama Ine, na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi porasli više od jedan posto zahvaljujući miksu pozitivnih vijesti.

Crobex indeks u 12,00 sati bio je na dobitku 1,36 posto, na 1.808 bodova. Crobex10 ojačao je 1,13 posto, na 959 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,8 milijuna kuna, što je otprilike 500.000 kuna više nego jučer u ovo doba.

„Izraženiji današnji skok domaćih burzovnih indeksa rezultat je miksa više pozitivnih činjenica. Uz tehnički odbijanac indeksa s najnižih razina od srpnja 2009. godine, radi se i o prelijevanju dobrog raspoloženja sa inozemnih burzi, ali o MOL-ovoj namjeri otkupa preostalih dionica Ine u vlasništvu malih dioničara, koja bi kratkoročno mogla osloboditi znatnu likvidnost na tržištu“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

Ponuda MOL-a odnosi se na 800.910 dionica ili 8,009 posto dionica Ine koje imaju institucionalni i privatni investitori, što predstavlja otprilike 2,2 milijarde kuna, dodaje Balgač.

„Da se i mali dio od tog iznosa vrati na naše vrlo plitko tržište, potražna strana znatno će ojačati“, smatra Balgač.

Dionicom Ine od jutros je privremeno obustavljena trgovina po rješenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA). Obustava trgovanja trajat će do trenutka kada javnost bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude mađarske naftne kompanije MOL, što će utvrditi HANFA i o tome odmah obavijestiti Zagrebačku burzu, navodi se u rješenju HANFA-e.

U međuvremenu, porasla je cijena većine dionica na burzi.

U građevinskom su sektoru dionice IGH, Ingre, Dalekovoda i Tehnike poskupile između 1,3 i 4,5 posto.

U brodarskom su sektoru, pak, dionice Uljanik plovidbe, Atlantske plovidbe i Jadroplova poskupile između 0,4 i 2,1 posto.

Dionica Luke Ploče poskupila je, pak, više od 10 posto, na 1.309 kuna, zbog čega je završila u blokadi.

Najlikvidnija je dionica HT-a, s prometom od 4,9 milijuna kuna, a cijena joj je u blagom plusu, na 269,99 kuna.

Po likvidnosti, s prometom od oko 1,5 milijuna kuna, slijedi dionica Ericssona Tesle, a cijena joj je porasla za 1,35 posto, na 1.250 kuna.

Milijunski promet dosegnula je i dionica Atlantic grupe, pri čemu joj je cijena blago oslabila, na 803,95 kuna.

Na europskim burzama danas se oprezno trguje u očekivanju izvješća o zaposlenosti u SAD-u tijekom studenoga. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC blago osciliraju između pozitivnog i negativnog područja.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙