FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u skromnom trgovanju najveća gubitnica dionica Ingre

Autor: scvi
ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Uz i nadalje skromno trgovanje, danas su na Zagrebačkoj burzi indeksi u blagom minusu, ponajviše zbog pada cijena dionica u građevinskom sektoru, a najveća gubitnica je dionica Ingre.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,38 posto, na 1.867 bodova, a Crobex10 0,6 posto, na 995 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,7 milijuna kuna, što je oko 3,7 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu bilježimo nešto veći promet nego jučer, pri čemu je do podneva obavljeno 439 transakcija. Ipak, obujam trgovanja je i dalje skroman pa nema ni jasnog cjenovnog trenda“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Jedina s milijunskim prometom zasad je dionica HT-a, kojom je ostvareno 2,4 milijuna kuna. Cijena joj je u blagom plusu, za 0,22 posto, na 269,5 kuna.

Slijedi dionica Ingre, sa 900.000 kuna prometa. Ta dionica je sada u negativnoj blokadi, zbog potonuća cijene za 10,4 posto, na 18,9 kuna, što je njezina povijesno najniža razina.

Pad njezine cijene povezan je s odlukom Nadzornog odbora da odobri plan o promjeni temeljnog kapitala te kompanije. Kako detaljnijih informacija nema, špekulira se da bi na skorašnjoj Glavnoj skupštini trebalo biti provedeno restrukturiranje dugova Ingre i to putem njihove zamjene za dionice.

„Tržište percipira tu vijest negativnom jer kompanija očito ima problema s otplatom dugova“, ocjenjuje Sporiš.

I ostale dionice u građevinskom sektoru bilježe znatnije gubitke, pri čemu je dionica IGH u minusu 2,7 posto, nadomak 1.400 kuna, a dionica Dalekovoda gotovo 1 posto, na 51,5 kuna.

Od znatnijih cjenovnih kretanja izdvaja se i pad cijene dionice AD Plastika, i to za 4,73 posto, na 105 kuna.

Na europskim burzama raspoloženje ulagača jutros su popravila dobra financijska izvješća nekolicine kompanija, tako da su najvažniji indeksi u blagom dobitku. Londonski Ftse indeks, frankfurtski DAX i pariški CAC u plusu su između 0,4 i 0,8 posto.

I američki terminski indeksi su u blagom plusu, ukazujući na rast cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙