FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: blaga reakcija na snažan uzlet svjetskih burzi

Autor: scvi
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Današnje blago pozitivno raspoloženje na Zagrebačkoj burzi pod utjecajem je snažnog uzleta cijena dionica na svjetskim burzama, dok znatnija reakcija tržišta izostaje jer nema pozitivnih signala iz domaćeg gospodarstva.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati u plusu 0,31 posto, na 1.880 bodova, a Crobex10 0,39 posto, na 999 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,5 milijuna kuna, što je otprilike kao i jučer u ovo doba.

„Pod utjecajem snažnog uzleta cijena dionica na svjetskim burzama, danas i na domaćoj burzi prevladava blago pozitivno raspoloženje. Redovni promet je nešto veći od uobičajenih dnevnih prosjeka, dok se Crobex 'kilavi' nadomak 1.900 bodova“, kaže Ivana Hatvalić, direktorica Službe za investicijsko bankarstvo Štedbanke.

Kako dodaje, za intenziviranje prometa na domaćoj burzi i snažniji rast Crobexa ipak su potrebni pozitivni impulsi iz domaćeg gospodarstva, koji još izostaju.

„Pozitivni impulsi sa svjetskih burzi nisu dovoljni za oživljavanje trgovanja na domaćem tržištu. Za to će ipak biti potrebne vijesti iz domaćeg gospodarstva koje bi ukazale da je razdoblje pada i stagnacije barem pri kraju, ako ne završeno“, zaključuje Hatvalić.

Najlikvidnija je zasad, s prometom od 3,1 milijun kuna, dionica HT-a Cijena joj stagnira na 268,84 kune.

Milijunski promet ostvarila je i dionica Petrokemije, pri čemu joj je cijena skočila 5,5 posto, na 163,5 kuna.

U nešto većem fokusu investitora su još i povlaštena dionica Adrisa te dionica Ine, s prometom iznad 700.000 kuna. Pritom je povlaštena dionica Adrisa u blagom plusu, za 0,02 posto na 310 kuna, a Ine za 2,74 posto, na 1.800 kuna.

Istodobno, na europskim burzama cijene dionica su snažno porasle na krilima pozitivnih vijesti iz Feda, koji je odlučio u američkog gospodarstvo uliti novih 600 milijardi dolara putem otkupa državnih obveznica.

Londonski Ftse indeks, frankfurtski DAX i pariški CAC na dobitku su oko 1,5 posto, a i američki terminski indeksi su u plusu između 0,5 i 0,6 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙