FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dobitonosne prodaje na europskim burzama povukle Crobex naniže

Autor: scvi
ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Nakon blagih jutrošnjih dobitaka, na Zagrebačkoj burzi indeksi su okrenuli smjer te oko podneva bilježe minuse, ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,49 posto, na 1.870 bodova, a Crobex10 0,59 posto, na 994 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,5 milijuna kuna, što je 5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nakon početnih blagih dobitaka, prijepodne su indeksi okrenuli smjer i bilježe gubitke, ponajviše uslijed intenziviranja dobitonosnih prodaja na europskim burzama. Za otprilike sat vremena bit će objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će odrediti daljnji smjer kretanja cijena na svjetskim burzama“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na europskim burzama jutros su uslijedile dobitononse prodaje dionica, nakon što su njihove cijene dosegnule najviše razine u proteklih pola godine. Londonski Ftse indeks, frankfurtski DAX i pariški CAC na gubitku su između 0,1 i 0,2 posto.

Izvješće o zaposlenosti u SAD-u ključno je jer je teško za očekivati ubrzanje oporavka američkog gospodarstva bez oporavka zaposlenosti, navodi Bešević.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u listopadu u SAD-u broj zaposlenih porastao za 60.000, dok je stopa nezaposlenosti ostala na 9,6 posto.

Na domaćem tržištu najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, u visini od 1,6 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena blago ojačala, za 0,05 posto, na 269 kuna.

Slijedi dionica AD Plastika, s 950.000 kuna prometa i rastom cijene za 0,27 posto, na 107 kuna.

U nešto većem fokusu investitora danas je dionica Zagrebačke banke, kojom je protrgovano 713.000 kuna, uz rast njezine cijene za 0,31 posto, na 217 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po padu cijene za 2,9 posto izdvaja se dionica Petrokemije. Cijena joj je trenutno 157 kuna, a dosad je njome ostvareno 266.000 kune prometa.

Znatniji pad cijene zabilježila je i dionica Belja, i to za 3,4 posto, na 61 kunu, uz 190.000 kuna prometa.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙