FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex bez snage za oporavak

Autor: scvi
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Unatoč snažnom rastu cijena dionica na europskim burzama, Crobex indeks Zagrebačke burze danas nema snage za nastavak jučerašnjeg blagog uspona te je ponovno utonuo na najniže razine od sredine srpnja 2009. godine.

Crobex indeks u 12,00 sati bio je u minusu 0,39 posto, na 1.778 bodova. Crobex10 spustio se 0,64 posto, na 948 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,5 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i jučer u ovo doba.

„Unatoč pozitivnim signalima s europskih burzi, domaće tržište nema snage za oporavak. Osim jedne velike transakcije povlaštenom dionicom Adrisa, ostatak tržišta danas je prilično umrtvljen. No, zbog niske likvidnosti i velikog raspona između prodajnih i kupovnih cijena dionica, na tržištu je prisutna velika volatilnost“, ističe Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, na europskim burzama cijene dionica danas su snažno porasle uslijed tehničkog odbijanca nakon znatnije korekcije naniže, ali i snažnog rasta indeksa menadžera nabave eurozone.

Londonski Ftse indeks, frankfurtski DAC i pariški CAC trenutno su na dobitku između 1 i 1,5 posto.

„Solidni pokazatelji aktivnosti u industrijskom sektoru eurozone, a pogotovo Njemačke i Francuske, zasjenili su brige investitora oko mogućeg širenja dužničke krize u eurozoni i na Portugal“, zaključuje Bošković.

Indeks menadžera nabave za eurozonu za studeni iznosio je 55,3 boda, što je njegova najviša razina u protekla četiri mjeseca, iako nešto niža od prve procjene, koja je iznosila 55,5 bodova. Najzaslužnija su za njegov rast gospodarstva Njemačke i Francuske. Indeks upravljanja nabavom Njemačke dosegnuo je najvišu razinu u protekla tri mjeseca, a Francuske u zadnjih 10 godina.

Na domaćem tržištu najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, u visini od 2,7 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,83 posto, na 255 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s 1,5 milijuna kuna prometa i padom cijene za 0,15 posto, na 271,45 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙