FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ASTANA - Pedeset i šest zemalja OESS-a koje u Kazahstanu sudjeluju na prvom sastanku na vrhu u posljednjih jedanaest godina u četvrtak nisu uspjele donijeti akcijski plan za jačanje te organizacije, izjavila je na skupnoj sjednici predstavnica Europske unije. "Žalosno je što se nismo uspjeli dogovoriti o akcijskome planu", rekla je nakon sastanka ta diplomatkinja čije ime nije objavljeno. Zemlje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) samo su prihvatile "Izjavu iz Astane", čiji sadržaj još nije objavljen, rekao je predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. U tom se dokumentu ponovno potvrđuju načela OESS-a, organizacije utemeljene 1973. u jeku Hladnoga rata sa zadaćom da osnaži povjerenje i sprječava sukobe dvaju blokova. Europska diplomatkinja također je istaknula da Europska unija i dalje priznaje "suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Gruzije", što je bilo jedno od gorućih pitanja na sastanku u kazahstanskoj prijestolnici u srijedu i u četvrtak. Rusija je upozorila da će se usprotiviti svakom dokumentu koji bi priznavao cjelovitost gruzijskog teritorija budući da je nakon rata u kolovozu 2008. priznala neovisnost dviju gruzijskih pobunjenih pokrajina. Predstavnica Kanade izrazila je pak žaljenje "što nije bio moguć konsenzus o zamrznutim sukobima" na području bivšega Sovjetskog Saveza - o pitanju Gruzije, separatizmu u Pridnjestrovlju, proruskom području u Moldaviji i azerbajdžansko-armenskom sukobu zbog Nagorno-Karabaha. Predstavnik Rusije - koja podupire režim u Pridnjestrovlju i koja je u središtu sukoba u Gruziji - ocijenio je pak da je "učinjeno sve" kako bi se postigao konsenzus o akcijskom planu, dodajući da je za neuspjeh sastanka na vrhu kriv "ideološki pristup" nekih država.

ABIDJAN - Obala Bjelokosti naredila je "trenutačni prekid" emitiranja stranim informativnim televizijskim mrežama, priopćilo je u četvrtak navečer regulatorno tijelo za elektroničke medije, nakon porasta napetosti u zemlji skopčaog s objavom rezultata predsjedničkih izbora. Državno vijeće za audiovizualnu komunikaciju (CNCA, javno) zahtijeva "trenutačno ukidanje svih signala stranih informativnih radijskih i televizijskih mreža u paketu Canal + Horizon", po priopćenju pročitanom na javnoj televiziji. Riječ je o, kako navodi CNCA, "očuvanju snažno poljuljanog socijalnog mira" u zemlji. Izborno povjerenstvo je u četvrtak objavilo privremene rezultate predsjedničkih izbora održanih 28. studenoga po kojima predstavnik oporbe Alassane Ouattara pobjeđuje predsjednika Laurenta Gbagbu, što su strane televizije koje se mogu pratiti u Obali Bjelokosti brzo preuzele. Vojska je tijekom večeri objavila da je zatvorila sve granice.

BUENOS AIRES - Trgovina ženama radi prostitucije u "zabrinjavajućem" je porastu u Argentini, gdje je u zadnjih 18 mjeseci nestalo sedamstotinjak žena iz više latinskoameričkih zemalja, priopćila je u četvrtak mjesna nevladina organizacija. "Trgovina ljudima u Argentini u zadnjih deset godina doživjela je zabrinjavajući rast", rekla je Fabiana Tunez iz Casa del Encuentra (Kuća susreta), nevladine organizacije koja objavljuje statistiku o takvoj trgovini. "U zadnju godinu i pol dana više od 700 žena i djevojaka vode se kao nestale, a otele su ih krijumčarske mreže za prostituciju. Sedamdeset posto žrtava je iz Argentine, a preostale su iz Paragvaja, Dominikanske Republike, Perua, Bolivije i Brazila", dodala je. Krijumčarenje se odvija pravcima kojim se krijumčari roba, kao što su "sojina ruta", koja prolazi sjeveroistokom Argentine prema Brazilu i Paragvaju, ili "naftna ruta" u Patagoniji, na jugu Argentine. Nevladina organizacija se poziva na svjedočenja žena koje su uspjele pobjeći ili su ih oslobodile redarstvene snage i na svjedočenju obitelji žrtava.

BANGUI - Sedamdesetjedna osoba, među kojima 65 pobunjenika, ali nijedan civil, ubijena je prošlog tjedna u sukobu pobunjeničke skupine CPJP-a i vojske Srednjoafričke Republike u Birau, na sjeveroistoku zemlje, blizu granice s Čadom, objavio je u četvrtak navečer glasnogovornik tamošnje vlade. Ta skupina, Konvencija domoljuba za pravdu i mir (CPJP), u telefonskom razgovoru s agencijom France Presse demantirala je broj žrtava rekavši da zasad ne raspolaže točnim podatcima o žrtavama. "Nakon žestokih sukoba dviju strana, vojska Srednjoafričke Republike preuzela je nadzor nad gradom Biraom. Oplakujemo smrt šestorice vojnika, a među pobunjenicima je 65 mrtvih i pričinjena je znatna materijalna šteta", rekao je glasnogovornik vlade, ministar Fidele Ngouandjika, za državni radio. "Vlada želi istaknuti da nijeda civil nije poginuo u sukobima u Birau", dodao je. Glasnogovornik pobunjenika Bevarrah Lala nije priznao te podatke. "Taj broj nije točan", naglasio je. CPJP je 24. studenoga napao Birao, glavni grad okruga Vakage. Vlasti su izjavile da su 26. studenoga preuzele kontrolu nad gradom, ali su pobunjenici kazali da su 30. studenoga napustili mjesto nakon sukoba u kojemu je sudjelovala čadska vojska.

WASHINGTON - Istraživači američke svemirske agencije NASA objavili su u četvrtak da su u slanom jezeru Mono u Kaliforniji otkrili bakteriju koja može zamijeniti arsen za fosfor, jedan od šest elemenata ključnih za život, što može promijenti predodžbe o biomolekularnim osnovama života na Zemlji, kao i onoga za kojim tragamo u svemiru. "Ja sam otkrila... ja sam vodila tim koji je otkrio mikrob koji može zamijeniti arsen za fosfor u glavnim biomolekulama. Sav život koji poznajemo zahtijeva ugljik, vodik, dušik, kisik, fosfor i sumpor i koristi tih šest elemenata kao ključne za građu DNK, proteina i masti. Dakle otkrili smo organizam koji može zamijeniti jedan od tih šest ključnih elemenata", rekla je na konferenciji za novinare voditeljica istraživanja, astrobiolog Felisa Wolfe-Simon, na konferenciji za tisak NASA-e u Washingtonu. Poseban soj bakterije Halomonadaceae, koji može koristiti arsen, element obično toksičan za živa bića, umjesto fosfora, označen je kao GFAJ-1. Otkriven je u vulkanskom jezeru Mono, 300 kilometara istočno od San Franciska blizu Nacionalnog parka Yosemiti, koje ima tri puta veću slanost od mora i visoku koncentraciju arsena i fosfora. Wolfe-Simon i njezini suradnici uzeli su bakteriju GFAJ-1 u laboratorij i uzgajali je Petrijevim posudama, postupno smanjujući količinu fosfora i povećavajući količinu arsena kojima je izložena. Bakterija se nastavila razvijati, iako je bila veća i drugačijeg izgleda, a kod kemijskog testiranja je u proteinima, mastima i DNK unutar stanica bakterije nađen arsen, koji je zamijenio fosfor u kemijskom obliku nužnom za povezivanje ugljika i kisika, objasnili su autori istraživanja u studiji koja je u četvrtak objavljena u online izdanju časopisa Science. Rezultati istraživanja mogu imati veliki utjecaj na svemirske misije na Mars i druga svemirska tijela u potrazi za životom.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙