FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

MOSKVA - Rusija je u četvrtak optužila američke službe da su izvršile pritisak nad krijumčarem oružja Viktorom Butom čim ga je Tajland izručio kako bi ga uvjerile da prizna zločine za koje tvrdi da je nedužan. Glavni konzul Rusije u New Yorku Andrej Jušmanov kazao je da je uspio razgovarati s Viktorom Butom, govoreći iz SAD-a na javnoj tv postaji Prvi Kanal. "Viktor But je, po njegovim riječima, bio pod pritiskom tijekom putovanja. Pokušavali su ga uvjeriti da prizna stvari koje nije počinio nudeći mu neke pogodnosti u zamjenu", izjavio je konzul. "Viktor But je odbacio te pokušaje", dodao je on. Po pisanju agencije Ria-Novosti, konzul je kazao i da se Viktor But žalio na konfiskaciju svih osobnih stvari i nedostatak prikladne odjeće zbog promjene klime nakon Tajlanda.

ZAGREB - Sastanak na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, koji će u petak i subotu u Lisabonu okupiti predsjednike država i vlada 28 zemalja članica i predstavnika UN-a, EU-a, Svjetske banke i brojnih drugih organizacija i zemalja partnera, bit će jedan od najvažnijih u povijesti NATO-a, prije svega zbog usvajanja Strateškog koncepta, dokumenta koji bi trebao odrediti smjernice djelovanja saveza u idućih 10 godina. Hrvatska će u Lisabonu prvi put sudjelovati na sastanku na najvišoj razini kao punopravna članica NATO saveza. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će predsjednik Republike Ivo Josipović, koji će se ostalim svjetskim čelnicima obratiti govorom u kojem će, očekuje se, iznijeti iskustva Hrvatske u prvoj godini članstva u savezu i kao važne sudionice misije ISAF-a u Afganistanu.

WASHINGTON - Američki State Department u srijedu je objavio Godišnje izvješće o stanju vjerskih sloboda u svijetu za 2010., a u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku ističe se da je sloboda vjeroispovijesti zajamčena ustavom i zakonima, te da se vjera slobodno prakticira. "Vlada je općenito poštivala vjerske slobode u praksi. Nije bilo promjene u statusu poštivanja vjerskih sloboda od strane vlade tijekom izvještajnog razdoblja", navodi se u izvješću. Također se kaže kako je bilo izvješća o sporadičnom vandalizmu i prijetnjama, osobito u ratom pogođenim područjima, na temelju vjerske pripadnosti, vjerovanja ili prakse. U izvješću se ističe da je Hrvatski sabor u rujnu 2009., donio amandmane na zakon o boravku stranih državljana koji su poboljšali uvjete za boravak i obnovu radnih dozvola svećenstva, što su pozdravili Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Islamska zajednica. Glede vjeronauka u školama, izvješće State Departmenta citira prigovore dužnosnika SPC-a prema kojima brojna školska djeca i njihovi roditelji, posebice u gradovima u kojima srpski pravoslavni vjernici ne žive u kompaktnim zajednicama, i dalje nerado identificiraju sebe kao srpske pravoslavce, da bi izbjegli izdvajanje.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙