FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

VUKOVAR - U spomen na ubijene, nestale i zatočene hrvatske branitelje i civile u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. na Vukovar u krugu Opće bolnice zapaljeni su večeras lampioni, a molitvu za ubijene, nestale i zatočene u Domovinskom ratu molili su mladi Vukovara. Svijeće u spomen na poginule upaljene su sinoć u mnogim hrvatskim gradovima. Tako su, primjerice, lampaši upaljeni uzduž Ulice grada Vukovara u Zagrebu, a duž Vukovarske ulice u Osijeku zapaljeno je više od osam i pol tisuća svijeća.

Pod geslom "Vukovar - pobjednik jer je žrtva" danas će se, u nazočnosti državnog vrha, obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u spomen na stradanje toga grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u ljeto i jesen 1991. Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podatcima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1624 branitelja i civila te ranjeno njih 1219, počela je 25. kolovoza, kad su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe počele opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Opkoljeni grad branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991.

ŠKABRNJA - U Škabrnji će se danas obilježiti 19. godišnjice stradanja Škabrnjana u Domovinskom ratu. 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa slomili su otpor slabonaoružanih branitelja. U tom ravnokotarskom mjestu ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

VUKOVAR- Istražna sutkinja Županijskog suda u Vukovaru Nevenka Zeko odredila je jednomjesečan pritvor 19-godišnjaku i 21-godišnjaku iz Gradišta nedaleko od Županje osumnjičenima za premlaćivanje i teško ubojstvo u pokušaju 17-godišnjaka iz Županje. Sutkinja je ujedno donijela i rješenje o provedbi istrage protiv 19-godišnjaka i 21-godišnjaka te 24-godišnjaka koji je osobnim automobilom naletio na 17-godišnjaka dok je pretučen ležao na cesti. Određivanje pritvora za dvojicu punoljetnika u istražnom zahtjevu zatražilo je Županijsko državno odvjetništvo iz Vukovara.

ZAGREB - Izložba "Janko Polić Kamov 1886.-1910.-2010." otvorena je jučer u Narodnome domu u Opatičkoj 18. u povodu 100. godišnjice smrti Janka Polića Kamova u organizaciji Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU. Za života je objavio četiri knjige "Tragedija mozgova", "Na rođenoj grudi", "Psovka " i "Ištipana hartija" koje se smatraju istinskim djelima hrvatske avangarde. Kamov je iza sebe u rukopisima ostavio antologijske priče, drame i roman "Isušena kaljuža", koji se prvi put pojavljuju u njegovim Sabranim djelima (1956.-1958.), od kojih je dio predstavljen na izložbi. Istodobno je prigodnom izložbom proslavljena 35. obljetnica stalnog izlaženja časopisa "Kronika" Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙