FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ŠKABRNJA - U nazočnosti najviših državnih dužnosnika s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i predsjednicom vlade Jadrankom Kosor na čelu, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji održana je središnja komemoracijska svečanost u spomen na stradanja Škabrnje. Na današnji dan prije 19 godina pripadnici JNA potpomognuti paravojnim srpskim postrojbama okupirali su i spalili selo, ubili 43 civila i branitelja te protjerali više od dvije tisuće mještana. Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Zapovjednik škabrnjskoga Samostalnog bataljuna iz 1991. Marko Miljanić zatražio je od najviših državnih dužnosnika da mještanima objasne zašto zbog zločina u Škabrnji nitko nije osuđen. Rekao je i da nitko u njegovo ime i u ime škabrnjskih žrtava ne može opraštati te da se srpski zločinci - da bi im se moglo oprostiti - trebaju pokajati, doći u Škabrnju i kleknuti pred škabrnjskim žrtvama kao što je to učinio Willie Brandt pred spomenikom žrtvama fašizma u Varšavi 1970. Predsjednik Josipović rekao je okupljenima kako nema mira bez pravde te kako nije dovoljno da zločinci budu osuđeni u odsutnosti. "Hrvatski Domovinski rat bio je pravedan i obrambeni, i zato trebamo biti zahvalni svima koji su branili Hrvatsku", rekao je, uz ostalo, predsjednik Josipović. Premijerka Kosor rekla je kako od Vukovara do Škabrnje na 143 mjesta masovnih grobnica još tražimo 1024 branitelja i civila. "Neka nas sjećanje na njih i na sve žrtve Domovinskog rata ispune dostojanstvom i dubokim ponosom, ali i neka nas okupi sve zajedno kako bismo obećali da ćemo biti bolji, pametniji i složniji, da ćemo se boriti za pravnu državu i za osudu svih zločina - danas kao članica NATO-a, a sutra kao 28. članica EU-a", rekla je premijerka. Na kraju posjeta Škabrnji predsjednik Josipović i premijerka Kosor razgovarali su s mještanima i posjetili Evu Segarić, koja je u napadu na Škabrnju izgubila muža i tri sina. Nakon toga su u prostorijama općine razgovarali s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te s braniteljima i ratnim zapovjednicima Škabrnje.

VUKOVAR - U spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine niz Dunav je u sklopu projekta Željka Kovačića "Svjetlosna rijeka sjećanja" večeras iz brodica vukovarskih brodara pušteno oko 600 zapaljenih crvenih i bijelih lampiona. Crveni lampioni u spomen su na nestale Vukovarce - branitelje i civile u Domovinskom ratu, kojih je na popisu zatočenih i nestalih još 310, a bijeli za poginule branitelje i civile. Po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena su ili poginula 1624 branitelja i civila, a ranjeno ih je 1219. Procjenjuje se kako je u agresiji i neposredno nakon okupacije Vukovara ubijeno ili poginulo oko 3600 branitelja i civila.

ZAGREB - Amandmane na vladin prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, sveukupno vrijedne nešto manje od 320 milijuna kuna, podnijela su samo dva saborska zastupnika - nezavisni Zoran Vinković i zastupnik HSP-a Daniel Srb. Vinković kroz 17 amandmana ukupno vrijedne oko 300 milijuna kuna, od kojih je većina vezana uz projekte koji se tiču Đakova i Slavonije (obnova obilaznice, rodilišta, projekt zatvorene jahaonice Ergele Đakovo...), traži drukčiju raspodjelu novca iz proračuna za regionalne projekte. Srb, pak, od Vlade traži da u proračunu ne osigurava 1,5 milijun kuna za osnivanje i financiranje zajedničkog vijeća općina ocijenivši kako bi to vijeće predstavljalo svojevrsnu paradržavu. Kroz 16 amandmana, ukupno vrijednih oko 13 milijuna kuna, Srb također traži da vlada smanji sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za općine s većinski srpskim stanovništvom i izjednači ih sa sredstvima (250 tisuća kuna) koja dobivaju ostale općine na ratom stradalim područjima. Predloženim državnim proračunom za iduću godinu Vlada predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna, uz deficit od 14,9 milijardi kuna odnosno 4,3 posto BDP-a.

ZAGREB - Četvorica uhićenih čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) provest će najmanje mjesec dana u istražnom zatvoru u Remetincu, odlučio je danas sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda koji nadgleda USKOK-ovu istragu u aferi "Fimi media". Sudac istrage Krešimir Devčić udovoljio je zahtjevu USKOK-a i u istražnom zatvoru zadržao člana HAC-ove uprave za financije Josipa Sapunara, bivšeg direktora autoceste Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara i dva bivša predsjednika uprave Marija Crnjaka i Juricu Prskala. Svim osumnjičenicima istražni je zatvor određen zbog mogućnosti utjecaja na tridesetak svjedoka, dok će Sapunar u Remetincu biti i zbog mogućnosti ponavljanja zločina budući je on jedini u trenutku uhićenja bio na dužnosti na kojoj je navodno počinio kazneno djelo. Uhićeni se terete za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez raspisivanja javnog natječaja. USKOK sumnja da su na taj način preko tvrtke "Fimi media" iz HAC-a izvukli 26 milijuna kuna.

ZAGREB - Istraga koja se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku u kaznenom predmetu protiv počinitelja kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u logorima u Srbiji je u tijeku, objavilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama. Očekuje se udovoljenje zamolnicama od nadležnih sudova u Republici Srbiji te će nakon provedenih istražnih radnji i okončanju istrage biti donijeta državnoodvjetnička odluka o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, stoji u priopćenju."Optužnica se sprema protiv Aleksandra Vasiljevića, general majora zapovjednika KOS-a, za organiziranje logora Stajićevo, Begejci, Niš, Sremska Mitrovica i Beograd, te protiv Miroslava Živanovića, zapovjednika logora Stajićevo i Begejci", rekao je u izjavi za Hinu predsjednik Udruge pravnika Vukovar '91, Zoran Šangut. "Još se traži oko 490 nestalih Vukovaraca koji se povezuju s boravkom u srbijanskim logorima, a u njima je ubijeno oko 300 Vukovaraca, dok je kroz logore prošlo oko 7000 hrvatskih građana", rekao je Šangut.

SPLIT - Na današnjoj sjednici splitskoga Gradskog vijeća izglasovan je rebalans gradskog proračuna kojim se on smanjuje za 255.720.500 kuna. Planirani gradski proračun za 2010. bio je 1,165.143.565 kuna, a uzrok manjka je neostvaren komunalni doprinos te smanjenje ulaganja. Rebalans je prihvatilo 13 vijećnika, od kojih deset vijećnika HGS-a, nezavisne vijećnice Ljubica Vrdoljak i Milica Cipci te Luka Podrug (HČSP). Deset vijećnika je bilo protiv (SDP, HDZ, HNS), a nezavisni vijećnik Nikola Gabrić ostao je suzdržan. Početkom prosinca splitsko Gradsko vijeće odlučivat će o gradskom proračunu za 2011.

SPLIT - Splitski taksisti, koji su danas prosvjedovali pred zgradom Banovine zbog odluke Gradskog vijeća o smanjenju cijene taksi usluga i povećanju broja taksija, prekinuli su prosvjed nakon što su se sastali s gradonačelnikom Željkom Kerumom, od kojega su zatražili pomoć da se odgodi primjena te odluke kako bi se oni prilagodili novim uvjetima. Taksisti su se ispričali za incident koji se jutros pred početak sjednice gradskog vijeća zbio pred Banovinom kad je navodno jedan od prosvjednika nasrnuo na gradskog vijećnika Luku Podruga (HČSP) udarivši ga nogom u leđa.

ZAGREB - U skloništima za žene žrtve nasilja, u tzv. sigurnim kućama, danas ima ukupno 342 mjesta, a da bi zadovoljili preporuke Vijeća Europe i europske standarde, potrebno je osigurati dvaput više, odnosno još 712 mjesta, a uz jedan postojeći Centar za žrtve seksualnog nasilja, bilo bi potrebno otvoriti još 10, izvijestila je večeras Maja Mamula iz udruge "Ženska soba-Centar za seksualna prava". To su podaci iz istraživanja koje je "Ženska soba", u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, provela od travnja do srpnja ove godine u 32 organizacije civilnog društva koje pružaju pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja kako bi se utvrdila njihova dostupnost te područje i oblik rada.

SPLIT - U nesreći na radu u Brodotrogiru teško je ozlijeđen 39-godišnji muškarac, kojemu je život u opasnosti, potvrdila je danas splitska policija. Kako je policija izvijestila novinare, nesreća na radu dogodila se još u utorak ujutro kad je dizalica prignječila 39-godišnjeg radnika na ormar razvodne kutije električne energije. Nesreća se dogodila tijekom redovitoga dnevnog odmora, a radnik je hitno vozilom prve pomoći prevezen u splitsku bolnicu.

LABIN - Policija je u Labinu jučer uhitila 52-godišnju ženu iz Labina koja je u svojemu stanu zatočila i fizički zlostavljala 42-godišnjakinju iz Švicarske, izvijestila je danas istarska Policijska uprava. Švicarka, koja više nije mogla trpjeti udarce i maltretiranje, pobjegla je od zlostavljačice tako što je preko terase skočila na ulicu. Kriminalističkom istragom policija je utvrdila da je zlostavljana žena boravila u Labinu kod 52-godišnjakinje, koja je voditeljica "Kristove zajednice" u Švicarskoj i koja ju je fizički zlostavljala nekoliko dana.

ZAGREB - Retrospektivna izložba slikara Marijana Trepšea, jedne od ključnih ličnosti hrvatske umjetnosti 20. stoljeća, otvara se 21. studenog u Umjetničkom paviljonu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Izloženo je 170 djela iz svih umjetnikovih faza, od kojih su neka antologijska, istaknuo je autor izložbe povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Obrazalažući rad na spomenutoj retrospektivi, podsjetio je da Trepše uz Uzelca, Gecana i Varlaja pripada praškom krugu hrvatskih umjetnika koji su zajednio izlagali na 7. izložbi Proljetnog salona u prosincu 1919. i siječnju 1920., koja je najavila svojevrsnu smjenu generacija i bitnu promjenu u izlagačkom sustavu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙