FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irski troškovi zaduživanja kliznuli s rekordnih razina, španjolski u uzletu

Autor: gvla
LONDON/MADRID, 12. studenog 2010. (Hina/Reuters/dpa) - Irski troškovi zaduživanja kliznuli su u petak s rekordnih razina nakon umirujućih istupa europskih dužnosnika ali su španjolski poskočili pod pritiskom nastavljenih bojazni vezanih za zaduženost rubnih članica eurozone.

U strahu da će ih novi propisi koje predlaže Europska komisija prisiliti da snose veći dio tereta eventualnih budućih kriza, ulagači su počeli naveliko prodavati irske državne obveznice.

Govoreći u petak na završetku summita skupine 20 vodećih industrijskih i gospodarstava u razvoju G20 u Seulu, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble naglasio je da će novi europski mehanizam pomoći, bude li usvojen, stupiti na snagu tek 2013.

Prinosi na 10-godišnje irske državne obveznice spustili su se tako u petak na 8,48 posto, s 8,87 posto na otvaranju, odnosno s rekordne razine od 8,95 posto dosegnute u četvrtak poslijepodne.

Problemi koji su zahvatili irsko gospodarstvo prelili su se u petak i na Španjolsku, očitujući se također u rastu premije na osiguranje potraživanja po španjolskim državnim obveznicama na rekordno visokih 2,23 postotna boda.

To je posljedica obnovljenih zabrinutosti u vezi sa sposobnošću dugovima opterećenih članica 16-člance eurozone, uključujući Španjolsku, da srede državne financije i smanje preveliku zaduženost i visoke razine proračunskog manjka.

U četvrtak objavljeni podaci pokazali su da je španjolsko gospodarstvo u trećem tromjesečju stagniralo u odnosu na prethodno tromjesečje. na godišnjoj razini poraslo je za samo 0,2 posto.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙