FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaokret na tržištu valuta: dolar naglo ojačao, euro pao

Autor: neba
ZAGREB, 14. studenog 2010. (Hina) - Nakon nekoliko tjedana poniranja, dolar je prošloga tjedna na valutnim tržištima znatno ojačao, posebice prema euru, koji je pod pritiskom zbog financijskih problema Irske i nekoliko drugih članica eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 2,50 posto, na 78,43 boda.

Pritom je američka valuta prema europskoj ojačala 2,43 posto, pa je tečaj eura potonuo ne 1,3690 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je, pak, 1,56 posto, na 82,51 jen.

Euro je, međutim, oslabio prema japanskoj valuti, i to za 0,97 posto, pa mu je tečaj pao na 112,95 jena.

Još prije 10-ak dana, kada je američka središnja banka dodatno olabavila monetarnu politiku, dolarov indeks zaronio je na samo 75,63 boda, najnižu razinu u 11 mjeseci, dok je cijena eura dosegnula najvišu razinu u 10 mjeseci od 1,4283 dolara.

No, prošloga se tjedna situacija naglo promijenila. Nakon što su razriješene sumnje glede kvantitativnog popuštanja američke monetarne politike, pozornost tržišta ponovno se okrenula dužničkim problemima eurozone.

"Pitanje Fedovog kvantitativnog popuštanja konačno je skinuto s dnevnog reda i tržište ponovno preusmjerava pozornost na druge čimbenike. Napetost je ponovno znatno ojačala zbog sve teže održivih troškova financiranja Irske i Portugala na tržištu", kaže Lee Hardman, valutni strateg Bank of Tokyio-Mitsubishi UFJ.

Ulagače ponajviše zabrinjavaju financijski problemi Irske, koji bi tu članicu eurozone mogli natjerati da zatraži pomoć, kao što je to učinila Grčka u proljeće.

Proračunski problemi Irske izazvali su naglo poskupljenje njezina zaduživanja na tržištima, pa su u četvrtak prinosi na 10-godišnje irske državne obveznice skočili na 8,9 posto, najvišu razinu u povijesti eurozone. Pritom je razlika u prinosima na irske i referentne njemačke državne obveznice dosegnula rekordnih 6,5 postotnih bodova.

Zbog toga je tečaj eura u jednom trenutku zaronio na samo 1,3575 dolara, najnižu razinu u šest tjedana.

No, u petak se oporavio jer su u pomoć uskočili dužnosnici Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Britanije objavivši na summitu G20 u Seulu zajedničko priopćenje u kojemu ističu da vlasnici državnih obveznica, prema postojećim propisima, neće biti prisiljeni snositi veći dio tereta eventualnih budućih kriza.

Pritom je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso poručio da je Europska Unija spremna pomoći Irskoj, ako to bude potrebno.

"Komentari EU čelnika pružili su nešto podrške euru", ocjenjuje valutni strateg ING-a Chris Turner.

U fokusu ulagača bio je prošloga tjedna i sastanak lidera skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Seulu. No, zaključci tog sastanka su tek umjereno pozitivni. Načelno je dogovoreno smanjivanje napetosti koje prijete izbijanjem valutnog rata i jačanjem protekcionizma, no konkretnijih dogovora nema.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙