FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi bez jasnih smjernica, čeka se Fed

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 27. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, pri čemu su podršku dobivali od snažnih rezultata poslovanja banaka koji su poduprli bankovne dionice, dok su veće dobitke priječili gubitnici u rudarskom sektoru.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 0,5 posto, na 5.678 bodova, dok je frankfurtski DAX neznatno ojačao, 0,05 posto, na 6.617 bodova.

Najveći dobitnici bile su bankovne dionice, poduprte najnovijim nizom rezultata poslovanja banaka. Dionice nordijske banke Nordea ojačale su 3,3 posto nakon što je izvijestila o većoj od očekivane dobiti u trećem tromjesečju, dok su dionice Deutsche Banka bile na dobitku 1,8 posto po objavi čvrste dobiti iz odjela investicijskog bankarstva u trećem tromjesečju.

Od trenda je odudarala druga najveća španjolska banka BBVA, čije su dionice oslabjele 1,1 posto nakon što je objavila neto dobit u devetomjesečnom razdoblju više-manje u skladu s prognozama.

Među ulagačima vlada neizvjesnost budući da pokušavaju odgonetnuti hoće li možda poboljšano ozračje ponukati američku središnju banku Fed da ipak bude manje agresivna u popuštanju monetarne politike.

Posebnu pozornost posvetit će predstojećem zasjedanju Feda i najavi novog programa otkupa državnih obveznica, čija bi vrijednost prema pisanju Wall Street Journala u srijedu najvjerojatnije trebala iznositi nekoliko stotina milijardi dolara za razdoblje od nekoliko mjeseci.

Prema nedavnoj anketi Reutersa, vrijednost Fedova programa kvantitativnog popuštanja procjenjuje se u rasponu od 500 milijardi do 1,5 milijardi dolara.

"Mislim da će se Fed odlučiti na manje agresivno popuštanje monetarne politike nego što ulagači priželjkuju. Posljednji niz poslovnih izvješća nije bio tako katastrofalno loš", kazao je Andy Lynch, fond menadžer u Schroedersu.

Veći uzlet indeksa priječio je pad cijena dionica rudarskog sektora, izazvan padom cijena kovina slijedom jačanja dolara. Cijene bakra spustile su se tako s najviših razina u posljednje više od dvije godine.

Od pripadnika toga sektora oslabjele su dionice Anglo Americana, BHP Billitona, Kazakhmysa, Rio Tinta i Xstrate, u rasponu od jedan do 3,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je u plusu tek 0,1 posto, popevši se na 9.387 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙