FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik stranačkog Kluba zastupnika Andrija Hebrang rekao je danas da je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović svojom izjavom o tome da Srbi nisu počeli rat, očito došao u svoju prvu političku fazu kad je bio visoki dužnosnik tzv. SAO Krajine i kad je radio sve da napravi rat protiv Hrvatske što kvalitetnijim i intenzivnijim. Hebrang je dodao kako je poznata Stanimirovićeva rečenica nakon pada Vukovara koju je napisao i koja glasi "pala je bolnica koja je bila posljednje ustaško utočište". "Ne mogu vjerovati da netko može na taj način manipulirati povijesnom istinom, da može tako omalovažavati žrtve koje je dao Vukovar i ne samo Vukovar i da to zapravo ne bude jednoglasno osuđeno od svih u Hrvatskoj jer prekrajanje povijesti ne znači bolju budućnost", kazao je Hebrang novinarima u Hrvatskom saboru. Na pitanje hoće li tom koalicijskom partneru biti upućen prosvjed zbog takvih izjava, Hebrang je rekao da što se tiče koalicije da će to ostaviti za koalicijske razgovore. "Ne bih prejudicirao", kazao je.

ZAGREB - Uprava Radija 101 priopćila je poslijepodne, nakon završetka štrajka upozorenja u organizaciji Sindikata novinara Radija 101, da je izišla ususret onima koji su sudjelovali u štrajku unatoč njegovoj nelegalnosti te da je on protekao u mirnom ozračju. Predsjednik Uprave Drago Perić navodi da će do kraja dana biti isplaćena prva od dviju plaća, za koju su sredstava osigurana krajem prošlog tjedna, a siguran je da će do kraja mjeseca ispuniti i drugi dio obveza iz Sporazumu iz rujna ove godine. Izrazio je nadu da će sindikat i uprava sjesti za stol i dogovoriti način rada koji će biti u interesu svih zaposlenika. Uz Upravu, priopćenjem se oglasio i dio djelatnika koji se nije priključio štrajku ističući da, u situaciji u kojoj se Radio našao zbog kriminalnog poslovanja u zadnjih 10 godina, jedini adut za preživljavanje može biti samo rad i program. "Razumijemo zaposlenike i podržavam njihovo pravo, ali Radio 101 je u zadnjih 10 godina besramno pokraden i doveden u tu tešku situaciju katastrofalnim vodstvom bivše Uprave", rekao je Perić, dodavši da osim već podnesenih kaznenih prijava protiv bivše Uprave, zasigurno će još neki morati odgovarati, prvenstveno dio suvlasnika koji su bili upoznati ili su trebali biti upoznati s kriminalnim poslovanjem na Radiju 101 ali ga nisu sprječavali ili su se njime čak okoristili." Njih očekuje radno mjesto na Radiju Remetinec“, zaključuje Perić.

RIJEKA/PULA - Članovi Sindikata novinara Hrvatske, Sindikata grafičara i Nezavisnog sindikata radnika u "Novom listu" simboličnim skupom u pet do dvanaest izrazili su solidarnost s kolegicama i kolegama u "Glasu Istre" i Radiju 101, koji, kako su naveli u priopćenju, štrajkaju radi zaštite svojih prava iz radnog odnosa. "Ujedno prosvjedujemo protiv u Hrvatskoj sve raširenije prakse da vlasnici i uprave medija teret svojih poslovnih promašaja svaljuju na zaposlenike. Presuda kojom se novinarima 'Glasa Istre' nameće radna obveza izjednačava štrajk s ratnim stanjem i Hrvatsku udaljuje od EU-a", navodi se u priopćenju. Član uprave "Glasa Istre" d.o.o. Albert Faggian izjavio je novinarima, objašnjavajući odluku o zabrani ulaska novinara u redakciju, da su jučer izbrisani pristupni kodovi na dva računala kako bi se, kako je rekao, "spriječio rad onih koji žele raditi". "Ovo što se događa je tužno stanje koje se ne bi smjelo događati u Hrvatskoj, no uprava zahtjeve sindikata ne može prihvatiti jer novca nema", poručio je Faggian. Dodao je kako za radnike u štrajku neće biti kazni, osim što neće biti plaćeni za dane štrajka. Po njegovim riječima, izlazak novina s pet puta manje ljudi njemu je potvrda da je u "Glasu Istre" prevelik broj zaposlenih.

ZAGREB - Sudionici okruglog stola "Procvat, tavorenje ili propast javne televizije", održanog danas u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) podijelili su se u ocjeni najavljenog konačnog prijedloga novog zakona o HRT-u - dio njih upozorio je da bi nova pravila mogla ugroziti financijsku neovisnost HRT-a, na što su predstavnici komercijalnih televizija uzvratili da je malo tvrtki koje se mogu osloniti na siguran prihod veći od milijardu kuna, kakav HRT ima od rtv-pristojbe. Državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen uvodno je naglasila da je vlada nastojala osigurati punu neovisnost HRT-a u financiranju i u oblikovanju programa. "Cilj ovog zakona nije da se HRT zaustavi u vremenu", rekla je Obuljen, naglasivši da je javnoj radioteleviziji omogućeno otvaranje novih usluga, u skladu s posebnim pravilima, ali da mu se nove usluge ne nameću, nego da će ovisiti o programskoj koncepciji. Izvijestila je da konačni tekst zakona još nije gotov te da se još radi na prijelaznim i završnim odredbama, koje bi trebale odrediti način financiranja HRT-a do stupanja na snagu novog ugovora koji bi HRT potpisivao s Ministarstvom kulture, koji bi, pak, precizirao financijske i programske obveze HRT-a u trogodišnjem odnosno petogodišnjem razdoblju.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙