FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački gospodrski rast oštro usporio u trećem tromjesečju

Autor: mpuk
BERLIN, 23. studenog 2010. (Hina/dpa) - Rast njemačkog gospodarstva oštro je usporio u trećem tromjesečju, potvrdio je u utorak državni statistički ured prvu procjenu, izdvajajući povećana ulaganja i solidnu izvoznu potražnju kao glavne pokretače.

Aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u razdoblju od srpnja do rujna za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Taj podatak ukazuje na oštro usporavanje rasta u odnosu na drugo tromjesečje kada je njemačko gospodarstvo zahvaljujući skoku izvoza poraslo za čak 2,3 posto, po najvišoj stopi u dva desetljeća.

Izvoz je i u trećem tromjesečju bio ključni pokretač rasta, povećavši se za 2,3 posto, nakon 7,9-postotnog rasta u razdoblju od travnja do lipnja. Oštro je usporio i rast uvoza, na 1,9 posto, sa 7,8 posto u prethodnom tromjesečju.

Rast su poduprla i povećana ulaganja u opremu, za 3,7 posto, te rast javne potrošnje za 1,1 posto, navodi Destatis.

Osobna potrošnja porasla je treće tromjesečje zaredom, i to po stopi za 0,4 posto, koja ipak ukazuje na blago usporavanje u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je zabilježen rast za 0,6 posto.

Unatoč posustajanju njemačka vlada očekuje da će gospodarstvo zemlje porasti za 3,4 posto u ovoj godini dok za sljedeću predviđa usporavanje na 1,8 posto.

Na godišnjoj razini njemački BDP porastao je tijekom trećeg tromjesečja za 3,9 posto, nakon 4,3-postotnog rasta u tri mjeseca do kraja lipnja, priopćio je statistički ured.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙