FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka povisila prognozu kineskog rasta za 2010.

Autor: gvla
PEKING, 3. studenog 2010. (Hina/dpa) - Svjetska banka u srijedu je povisila prognozu kineskog gospodarskog rasta u ovoj godini na 10 posto, priopćivši da je stanje tog drugog po veličini svjetskog gospodarstva u trećem tromjesečju bilo "iznenađujuće snažno".

Procijenjeni rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u tromjesečju od srpnja do rujna blago je usporio, kliznuvši na još uvijek snažnih 9,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, istaknula je Svjetska banka u tromjesečnom izvješću o stanju u kineskom gospodarstvu, zaključivši da su njegove prognoze i dalje snažne.

U drugom tromjesečju BDP je na godišnjoj razini porastao za 10,3 posto, nakon 11,9-postotnog rasta u prva tri mjeseca ove godine.

"Rast bi mogao dodatno usporiti zbog usporavanja globalnog rasta i normalizacije makroekonomskih okolnosti, no i dalje se oslanja na tradicionalne motore i na robustno tržište rada", kazao je vodeći autor toga izvješća Louis Kuijs.

Prema njegovim riječima, Banka sada u 2010. očekuje godišnji rast kineskih gospodarskih aktivnosti u visini 10 posto, nasuprot ranije prognoziranih 9,5 posto. U sljedećoj godini rast će usporiti na 8,7 posto, nakon čega se "u srednjoročnoj perspektivi očekuje dodatno umjereno usporavanje".

Snažan rast izvoza ponovno je značajno pridonio godišnjem rastu i doveo do dodatnog rasta ionako ogromnog kineskog trgovinskog viška, dok su rast ulaganja, urbana potrošnja te uvoz usporili, ističe nadalje Svjetska banka u izvješću.

Banka nadalje ističe kako i dalje postoje određene prijetnje kineskom gospodarstvu, te upozorava da bi nastavljen rast cijena hrane mogao potaknuti ubrzavanje inflacije, koja bi prema Bančinim procjenama trebala ostati na razini od tri posto ili više.

Kineski trgovinski višak, koji izaziva napetosti između te zemlje i SAD-a, također će vjerojatno nastaviti rasti u 2011. i u srednjorčnoj perspektivi.

"Ključni razlozi za zabrinutost su nastavljen rast cijena imovine, prenapregnuti lokalni budžeti, te nenaplativi zajmovi, a ne možemo isključiti niti inflatorne pritiske", ističe vodeći ekonomist Svjetske banke za Kinu Ardo Hansson.

Izvješće nadalje poziva kinesku vladu da pojača poticaje privatnom sektoru i snažnije se osloni na tržišno temeljene mehanizme radi poticanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljive izvore energije.

Kina je u prošloj godini zabilježila gospodarski rast od 9,1 posto.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙