FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Troškovi gurnuli Siemens u tromjesečni gubitak

Autor: mpuk
BERLIN, 11. studenog 2010. (Hina/AFP) - Veliki jednokratni troškovi gurnuli su Siemens u gubitak u tromjesečju od srpnja do rujna, ali je oporavak globalnog gospodarstva potaknuo zdrav rast novih narudžbi pa je dobit u cijeloj fiskalnoj godini povećana, objavio je u četvrtak taj njemački industrijski konglomerat.

Siemens je tako u četvrtom fiskalnom tromjesečju zabilježio gubitak od 396 milijuna eura, čime je on ipak smanjen u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 1,06 milijardi eura.

Prihodi su istovremeno porasli za osam posto na 21,23 milijarde eura, s 19,71 milijardu eura u odgovarajućem lanjskom razdoblju. Nove narudžbe uvećane su za četvrtinu, na 23,47 milijardi euro.

Najsnažniji rast od čak 40 posto zabilježen je u energetskom odjelu kompanije, zahvaljujući oporavku globalnih energetskih tržišta i većem broju velikih narudžbi, priopćio je Siemens.

„Izlazimo iz recesije punim zamahom“, zaključio je izvršni direktor Peter Loescher. "Naš rast ubrzava."

Siemens sa sjedištem u Muenchenu proizvodi širok raspon proizvoda, od žarulja do tramvaja i turbina za elektrane.

Kompanija je već u rujnu najavila trošak u visini do 1,4 milijarde eura vezano za revidirane izglede rasta u odjelu zdravstvene dijagnostike.

U četvrtak je priopćila da je taj trošak iznosio 1,2 milijarde eura, nadovezavši se na onaj u visini 383 milijuna eura, povezan s dovršetkom programa smanjenja broja zaposlenih u odjelu za informacijsku tehnologiju.

Operativna dobit kompanije u posljednjem fiskalnom tromjesečju pala je za 45 posto na 1,06 milijardi eura. U cijeloj fiskalnoj godini povećana je pak za četiri posto na 7,79 milijardi eura.

Neto dobit u cijeloj fiskalnoj godini iznosila je 4,07 milijardi eura, čime je uvećana za 63 posto u odnosu na fiskalnu godinu 2008/2009. Prihodi su smanjeni za jedan posto na 75,98 milijardi eura, dok su nove narudžbe porasle za tri posto na 81,16 milijarde eura.

Loescher je u priopćenju naglasio da u Siemensu očekuju da će "prenijeti pozitivan zamah u sljedeću fiskalnu godinu."

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙