FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriveno spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice u Glinskoj Poljani

Autor: nkot
GLINSKA POLJANA, 19. studenog 2010. (Hina) - Otkrivanjem spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice u Glinskoj Poljani, danas je obilježeno stradavanje sedamnaestero civila - mještana Glinske Poljane i susjednih Jama, ubijenih godine 1991. i 1992.

Na otkrivanju 55. spomen-obilježja u Hrvatskoj bila su nazočna izaslanstva predsjednika Republike, Hrvatskoga sabora i vlade, Sisačko-moslavačke županije i grada Petrinje te predstavnici vojske i policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Spomen-obilježje otkrili su ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i kći i sestra triju ekshumiranih žrtava Jelica Đureković.

U ime predsjednika Republike nazočne je pozdravila njegova savjetnica Višnja Tafra.

"Dojučerašnji susjedi kojima se vjerovalo mnogima su, nažalost, postali krvnici", rekla je Tafra govoreći o stravičnim ubojstvima sedamnaestero nevinih civilnih žrtava. Istaknula je kako vjeruje da danas - 19 godina nakon početka Domovinskog rata - nema dvojbe o tome tko je bio agresor, a tko žrtva. Pročitavši imena žrtava ekshumiranih, poručila je kako ničiji život ne smije biti uzalud izgubljen te da se svi moramo boriti protiv zaborava i odavati počast nevinim žrtvama.

Ističući nužno procesuiranje ratnih zločina i kažnjavanje počinitelja, zahvalila je braniteljima na žrtvi za hrvatsku slobodu.

Izaslanica Hrvatskoga sabora Ivanka Roksandić napomenula je kako je to 15. spomen-obilježje otkriveno na području Sisačko-moslavačke županije. Podsjetila je da su se mnogi iz toga kraja vratili svojim kućama, no još osjećaju posljedice ratnih stradavanja. Mnoge obitelji još čekaju odgovore na pitanja gdje su njihovi najmiliji, rekla je i dodala kako očekujemo da se istraže svi ratni zločini i pronađu grobišta nestalih.

Ministar Tomislav Ivić rekao je kako otkrivanjem spomen-obilježja danas ne odaju samo dužnu počast onima koje su tu pronašli te nakon ekshumacije i identifikacije dostojno pokopali, nego i svima onima za koje "još ne znamo gdje im leže kosti te hoćemo li ih i kada moći dostojno pokopati". Iako je Domovinski rat odavno završio, za obitelji nestalih on još traje i trajat će sve dok se ne pronađe i posljednji s predugačkog popisa traženih, rekao je ministar, ističući da će Ministarstvo ustrajati u traženju nestalih i rasvjetljavanju njihovih sudbina. "Ne smijemo se umoriti govoriti istinu, čuvati istinu, jer ne zaboravljajući prošlost imamo šanse za budućnost", rekao je i istaknuo da će vlada ustrajati na traženju i kažnjavanju krivaca z ratne zločine.

"Dužnost je svih nas zauvijek štititi čast, ugled i dostojanstvo hrvatskih branitelja i nevinih civila, a s posebnim pijetetom se sjećati onih koji su za slobodu Domovine dali svoje živote", rekao je ministar Ivić.

Nazočnima su govorili i izaslanik Sisačko-moslavačke županije Ivica Pandža – Orkan, savjetnik županice za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata te gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić. Spomen-obilježje blagoslovio je vojni kapelan Milenko Majić, a zatim su izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast žrtvama.

Na području Hrvatske, po službenim podacima Uprave za zatočene i nestale, otkrivene su 143 masovne grobnice u 10 županija, od čega najviše u Vukovarsko-srijemskoj, a zatim u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na popisu nestalih u 1991. i 1992. godini još su 1024 osobe, od kojih su 354 hrvatska branitelja, za još 138 poginulih hrvatskih branitelja ne zna se mjesto na kojem počivaju, a na području Sisačko-moslavačke županije nepoznata je sudbina još 238 osoba.

(Hina) xpp yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙