FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.godine

Autor: zdra
VUKOVAR, 5. studenog 2010.(Hina) - Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježit će se od 6. do 20. studenoga pod geslom "Vukovar - pobjednik jer je žrtva", najavljeno je na konferenciji za novinare vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe, na kojoj je predstavljen program ovogdišnjeg obilježavanja vukovarske tragedije u Domovinskom ratu.

Predstavljajući program, gradonačelnik Željko Sabo ocijenio je kako je Vukovar žrtva Domovinskog rata, ali, dodao je, nakon jučerašnjeg boravka srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića, sve više postaje pobjednikom.

Središnje obilježavanje Dana sjećanja bit će 18. studenoga, kada će se sudionici tradicionalno okupiti u dvorištu vukovarske bolnice, a Kolona sjećanja proći će od bolnice do Memorijalnoga groblja na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Na čelu Kolone sjećanja bit će članovi Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Misu zadušnicu na groblju služit će splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

Stradanje hrvatskih branitelja i civila u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju obilježit će se 19. studenoga, a 20. studenoga obilježit će se stradanje Vukovaraca u logoru na Veleprometu te na Ovčari.

Program obilježavanja Dana sjećanja počet će 6. studenoga Drugim memorijalnim stolnotenskim turnirom u organizaciji Stolnotenskoga kluba "Vukovar 91".

Pod nazivom "Victor quia victima - Nada za Hrvatsku" 15. studenoga održat će se 13. znanstveno-stručni skup "Vukovar '91. - 18 godina poslije" u organizaciji vukovarskog centra Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar".

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. i vukovarske Opće bolnice, ta će bolnica 17. studenoga biti domaćin znanstveno-stručnog simpozija "Ratna bolnica Vukovar 1991.- dr. Juraj Njavro".

U spomen na pokojnoga dr. Njavru, ratnog kirurga vukovarske Opće bolnice, u dvorištu te bolnice prije početka simpozija bit će otkriveno njegovo spomen-poprsje.

Istog dana premijerno će se u Hrvatskome domu prikazati dugometražni dokumentarni film Višnje Starešine "Siniša - zaustavljen glas", posvećen Siniši Glavaševiću, ratnom novinaru Hrvatskoga radija Vukovar koji je ubijen na Ovčari.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine završit će 20. studenoga odavanjem počasti žrtvama ubijenim na Ovčari.

Na konferenciji za novinare predstavljen je plakat obilježavanja Dana sjećanja, autora Tomislava Čorka i Miroslava Šlafhauzera, koji predstavlja golubicu sa spomen-obilježja na Ovčari ispunjenu slikama-kolažima vukovarskog vodotornja, dijela krune sa županijkog grba te dijelovima hrvatske zastave.

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježavaju se u skladu s odlukom Hrvatskoga sabora u spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu i 18. studenoga, kada je 1991. godine slomljen otpor branitelja Vukovara, a grad su zauzeli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙