FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAB: razbijanje spomen-ploče žrtvama ustaškog pokolja sramotno je

Autor: dber
ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Iz Saveza antifašističkih boraca (SAB) danas su ocijenili sramotnim razbijanje spomen-ploče na grobnici 478 žrtava ustaškog pokolja 1941., mještana sela Prkosa, među kojima je bilo i 280 djece, te su zatražili od nadležnih tijela da što prije otkriju počinitelje i primjereno ih kazne.

"Skrnavljene grobova i rušenje spomeničke baštine učinjeno je s najnižim pobudama. To destabilizira društvo, žalosti svako normalno ljudsko biće, sramoti zemlju i narušava miran život naroda", ocjenjuje SAB u priopćenju i ističe da počinitelji tog vandalskog čina zaslužuju svaki prezir i osudu.

U priopćenju navode da je tijekom 90-ih godina srušeno više od 3.000, to jest 50 posto spomenika i spomen-obilježja poginulim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora.

"I taj sramotni čin opominje nas da još ima barbara kojima ništa nije sveto, koji ni mrtvima ne daju mira", navode iz SAB-a i naglašavaju da je vandalizam utoliko strašniji što se dogodio na Dan mrtvih, 1. studenoga, kada kršćani posjećuju grobove te cvijećem i paljenjem svijeća izražavaju pijetet prema mrtvima.

(Hina) pp/xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙