FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 19. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Utvrdi li se da su čelnici proračunskih ili izvanproračunskih korisnika ili čelnici lokalnih jedinica prekršili odredbe zakona o fiskalnoj odgovornosti, svoj će mandat staviti na raspolaganje, predviđa prijedlog zakona koji je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru na donošenje. "Kada predloženi zakon stupi na snagu, 1. siječnja 2011., ništa više neće biti isto kao prije", kazala je premijerka Kosor napominjući kako se njime želi uvesti odgovornost na svim razinama, od Vlade i ministara do jedinica lokalne uprave i samouprave. Zakonske odredbe predviđaju da se ukupni rashodi općeg proračuna godišnje smanjuju za najmanje jedan postotni bod u procijenjenom BDP-u. To bi se smanjenje provodilo dok primarni fiskalni saldo ne bude nula ili pozitiva. Premijerka Kosor i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ističu kako zakon ne treba gledati izolirano od drugih mjera iz programa gospodarskog oporavka te da će njegovo provođenje sigurno utjecati na povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjenje deficita i javnog duga. Ovime Vlada želi poslati jasnu poruku da će itekako voditi računa o svakoj kuni koju građani daju u državni proračun, ističu i Kosor i Šuker. Premijerka vjeruje da će sve parlamentarne stranke dati potporu zakonu, iako, podsjeća, oporbene stranke nisu dale potporu Vladinoj odluci da se rashodi proračuna u idućoj godini ne mogu povećavati.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović oštro je danas odbacio, kako navodi, insinuacije da je na bilo koji način tijekom jučerašnje tiskovne konferencije dao bilo kakvu potporu Ivi Sanaderu. Milinović u današnjem priopćenju navodi da se "radi o običnim insinuacijama i podmetanjima" u pojednim medijima jer je na tiskovnoj konferenciji, između ostalog, naglasio da je sve odluke u svom resoru donosio samostalno. "Ivo Sanader je napustio HDZ i Vladu u najtežim trenutcima, te je pokušao puč u stranci, te sam zbog toga glasovao za njegovo isključenje iz stranke, stoga niti ima, niti će bilo kada imati moju potporu", kaže, uz ostalo, Milinović.

VUKOVAR - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na Lovasu, farmi između Borova i Dalja, u spomen na 24 žrtve srpske agresije ekshumirane 2001. na tome mjestu, završio je program obilježavanja "Žrtve Borova naselja za Domovinu". Nakon sloma vukovarske obrane 18. studenoga 1991. pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli su 19. studenoga u gradsku četvrt Borovo naselje. Po podacima Udruge "Vukovarske majke", taj je dan ubijena 51 osoba u Borovu naselju, a u nepoznato je odvedeno 115 civila i ranjenika iz stacionara vukovarske ratne bolnice u negdašnjemu "Borovo commercu". Bacanjem vijenca u Dunav obilježena je i godišnjica pogibije oko stotinu hrvatskih branitelja i civila pobijenih na obali Dunava nakon okupacije Borova naselja, a zatim bačenih u Dunav.

ZAGREB - Projekt Matra "Reorganizacija kriminalističke policije - faza 2", vrijedan 300 tisuća eura i proveden u suradnji sa stručnjacima nizozemske policije, zatvoren je danas prigodnom svečanošću u Ravnateljstvu policije na kojoj su predstavljeni zaključci, a polaznicima seminara dodijeljeni certifikati.

Svrha projekta bila je pružanje pomoći hrvatskim tijelima u reorganizaciji kriminalističke policije uključujući jačanja Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). U provedbi projekta educiralo se policijske službenike o modernom postupanju policije kroz podizanje svijesti o proaktivnom djelovanju policije i potpunoj primjeni koncepta policijskog postupanja usmjerenog kriminalističko-obavještajnim podacima.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović i ravnateljica Gradske ljekarne Zagreb Mila Bucalić danas su svečano otvorili novi galenski i analitički laboratorij u Buzinu, vrijedan 35 milijuna kuna, kojim će, kako je rečeno, Gradske ljekarne Zagreb unaprijediti poslovanje, povećati kapacitete i zaposliti 50-ak farmaceutskih stručnjaka. "Riječ je o dugogodišnjem projektu Gradskih ljekarni Zagreb koji smo u potpunosti financirali vlastitim sredstvima. U poslovno- proizvodnoj zgradi na 4000 četvornih metara s novom laboratorijskom opremom radit će stručni timovi farmaceuta pa ćemo moći unaprijediti poslovanje i uvesti nove galenske pripravke odnosno višestruko povećati dosadašnji dnevni kapacitet proizvodnje od od 3000 pakiranja", navela je direktorica Bucalić.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je izjavio da je u zagrebačku Gradsku skupštinu uputio "najbolji prijedlog" za uvođenje imovinskog cenzusa od 2011. za socijalna prava poput smješaja u jaslice i vrtiće, produženog boravka u školama i besplatni javni prijevoz koje je dosad subvencionirao Grad te dodao da može razgovarati i o drugim prijedlozima, ali da ih zasad nije dobio. Na najave iz Holdingove podružnice ZET-a da će vozne karte poskupjeti i do 25 kuna, ako ostane bez subvencija, Bandić je kazao da u prijedlogu koji je uputio u Gradsku skupštinu to ne piše.

ZAGREB - Zagrebačka podružnica Hrvatskih laburista oštro je danas osudila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića za ukidanjem subvencioniranja boravka djece u zagrebačkim predškolskim ustanovama i produženog boravka u školama, pozivajući gradonačelnika da jasno prikaže na što su do sada trošeni novci iz gradskog proračuna te upozoravajući da će najavljena cijena biti previsoka s obzirom na uvjete u kojima djeca borave u vrtićima.

ZAGREB - Institut Ruđer Bošković (IRB) prenio je danas stav svoje ravnateljice Danice Ramljak kojim obrazlaže da se zahtjevu za pretvaranjem IRB-ovog privremenog skladišta radioaktivnog otpada u centralno skladište za cijelu državu i po cijenu smjene protivi jer se nalazi u neposrednoj blizini središta Zagreba, te ističe da bi potpisivanjem takvog ugovora na sebe preuzela odgovornost za Zagrepčane te zaposlenike Instituta. IRB u priopćenju, uz ostalo, navodi da ravnateljica "ima rezervu" prema potpisivanju ugovora na zahtjev Državnog zavoda za zaštitu od zračenja (DZZZ), po kojemu bi u prostoru IRB-a bilo nacionalno skladište radioaktivnog otpada. Naglašava i da se institut nalazi u neposrednoj blizini središta grada i prometnica kojima dnevno prolazi velik broj ljudi, te bi, ističe Ramljak, potpisivanjem ovakvog ugovora na sebe preuzela odgovornost i za te ljude. Pritom podsjeća na naputak o skladištenju radioaktivnog otpada Međunarodne agencije za atomsku energiju, u kojem stoji i da područje oko takvog skladišta ne smije biti u naseljenom i prometnom području, te da lokacija mora odgovarati uvjetima za transfer radioaktivnih materijala.

ZAGREB - U zgradi KBC-a Zagreb na Šalati danas je počeo s radom Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine pri Medicinskom fakultetu, kao prvi centar u Hrvatskoj nakon 17 godina inicijativa, kojemu je cilj razvoj palijativne medicine odnosno skrb o neizlječivim i umirućima bolesnicima. Danas su ujedno počeli i radovi na uređenju prostora za koji je potrebno 1,5 milijun kuna, koje će djelomično osigurati MEF dok će se ostatak pokušati prikupiti putem donacija.

ZAGREB - Skupom o Hrvatskoj psihijatrijskoj publicistici Psihijatrijska bolnica Vrapče danas obilježava 131. obljetnicu postojanja tijekom kojih je postala vodeća ustanova za liječenje svih skupina psihijatrijskih bolesnika i u kojoj se godišnje hospitalizira 8500 bolesnika. Prema riječima ravnatelja dr. Vlade Jukića, broj ambulantnih psihijatrijskih intervencija porastao je u posljednje vrijeme s 250 na oko 450 dnevno, a dnevno se u bolnicu primi 20-ak bolesnika među kojima je u oko 70 posto slučajeva indicirana hitna hospitalizacija. Vrapče je znanstvena i nastavna baza nekoliko zagrebačkih fakulteta, a dugi niz godina u njoj se održava postdiplomski studij iz forenzične psihijatrije. Tako je i Centar za forenzičku psihijatriju stožerna institucija te vrste u zemlji.

ZAGREB - Knjiga "Ukrajinsko-hrvatske književne poredbe" Jevgenija Paščenka, koja obrađuje značajnu, ali nedovoljno proučenu temu hrvatsko-ukrajinskih poredbi u književnosti koje se promatraju na razini različitih kulturnih epoha i pojava te stilskih izražaja, predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika. "Ukrajinsko-hrvatske književne poredbe" znanstveno su djelo i svojevrsna kronologija mnogih tema u čijem je središtu otkrivanje vlastitog nacionalnog identiteta kroz jezik i povijesne situacije koje su utjecale na jezik, rekao je književni teoretičar i recenzent Borislav Pavlovski. Dodao je da knjiga donosi niz dramatičnih i tragičnih istina o ukrajinskog povijesti, od zabrane ukrajinstva do pitanja nacionalnog identiteta, te mukotrpnoj i dugotrajnoj uspostavi hrvatsko-ukrajinskih odnosa na jezičnom, književnom i kulturnom planu.

ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti i Društvo hrvatskih književnih prevodilaca organizirali su danas okrugli stol o prevođenju tekstova o suvremenoj umjetnosti na kojemu su prevoditelji govorili o problemima, teškoćama i pitanjima s kojima se susreću te su pokušali odgovoriti na pitanje što autori tekstova (teoretičari i umjetnici) očekuju od prijevoda, a što prevoditelji očekuju od autora. Ravnatejica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić istaknula je važnost prevođenja u njezinu poslu jer je MSU od početka orijentiran na međunarodnu suradnju i internacionalnu komunikaciju.

OSIJEK - Osječko Društvo agronoma (DAO) proslavilo je danas u osječkoj Županijskoj komori 60. obljetnicu osnutka i djelovanja. Predsjednica tog društva Jasna Šoštarić rekla je da je ta strukovna udruga organizirala mnoga savjetovanja i stručne skupove za agronome te za poljoprivredne proizvođače u selima. Podsjetila je kako je na poticaj članova društva u Osijeku 1960. godine utemeljena Visoka poljoprivredna škola koja je, nakon deset godina, prerasla u Poljoprivredno-prehrambeno-tehnološki fakultet, a od 1975. godine Poljoprivredni fakultet djeluje kao samostalna visokoškolska ustanova.

GOSPIĆ/ZADAR - Šestero osnovnoškolaca iz minibusa koji je jutros sletio s ceste u predjelu Malovana prevezeni su u gospićku bolnicu, gdje je utvrđeno da su svi osim jednog, kojemu je slomljena nadlaktica, lakše ozlijeđeni, a vozač će vjerojatno biti zadržan u bolnici. Od ravnateljice Opće bolnice u Gospiću Marije Vrkljan-Ilijevski doznaje se da su sva djeca puštena kući, pa i dječak s prijelomom nadlaktice kojemu je stavljena longeta. Vozaču se još otvrđuju ozljede prsnog koša i kralježnice, rekla je ravnateljica bolnice. Uzrok nesreće bila je brzina neprilagođena mokrom i skliskom kolniku, doznaje se od glasnogovornice zadarske Policijske uprave Sandre Poljak-Jurinčić.

PULA - Istarska policija, nakon konzultacija s mjerodavnim Županijskim državnim odvjetništvom, napad na porečkoga dogradonačelnika i predsjednika porečkoga IDS-a Edu Kosa tretira kao kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a ne kao pokušaj ubojstva, priopćila je danas istarska Policijska uprava. Djelatnici istarske policije završili su očevid u Poreču, a predmete i tragove uzete s mjesta događaja dostavili su u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu. Policija i dalje prikuplja informacije te provodi istragu kako bi utvrdila sve okolnosti tog događaja. U srijedu navečer oko 21,30 sati zasad nepoznati napadač pucao je na Kosa ispred njegove kuće u naselju Kufcima. Napadač je Kosa dočekao skriven u dvorištu kuće te je na njega zapucao čim je izišao iz automobila. Metak je promašio, a Kos je torbom s laptopom udario napadača i izbio mu pištolj iz ruke, nakon čega je napadač pobjegao.

ZAGREB - Dvojica građana uhvatila su sinoć u Dubravi lopova dok je bježao sa zlatom vrijednim više od sto tisuća kuna, ukradenim iz zlatarnice, te su ga zadržali do dolaska policije, koja je na njegovu tijelu uočila ozljede te se utvrđuje kako su one nastale. Osumnjičeni muškarac upao je u 17,45 sati u zlatarnicu, ukrao ploču sa zlatnim nakitom i pobjegao. Za njim je potrčala 45-godišnja zaposlenica vičući: "Lopove, lopove!" Dvojica građanina su reagirala te uhvatila muškarca i predala ga policiji. Osumnjičenik je, kad su na njegovu tijelu uočene ozljede, odveden u Kliničku bolnicu "Dubrava", gdje su liječnici uvrdili da je teško ozlijeđen pa se sad utvrđuje kako su one nastale.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙