FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasmussen: povlačenje stranih postrojbi do 2014 . godine

Autor: mtro
LONDON, 19. studenog 2010. (Hina/AFP) - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je ponovio u petak, uoči summita u Lisabonu, da je realno očekivati povlačenje stranih postrojbi iz Afganistana do kraja 2014. godine.

Tijekom summita NATO-a koji se u petak i subotu održava u Lisabonu objavit ćemo da će progresivno prebacivanje odgovornosti afganistanskoj vojsci početi početkom 2011. Nadamo se da će taj progresivni proces završiti krajem 2014. i smatram taj plan realnim, rekao je Rasmussen na britanskom radiju BBC.

"Moj se optimizam temelji na činjenicama i mi danas u Afganistanu primjećujemo konkretne napretke na terenu. Poslali smo dodatne međunarodne postrojbe i to ima jasan utjecaj na stanje u zemlji", ocijenio je.

Na pitanje o mogućnosti da se američke postrojbe počnu povlačiti sljedeće godine, šef NATO-a je odgovorio da "nije upoznat s takvim planovima", već misli da su "saveznici spremni ostati angažirani sve do završetka svog posla".

Čelnici 28 zemalja Sjevernoatlantskog saveza će se sastati u petak i subotu u Lisabonu kako bi, među ostalim, potvrdili datum povlačenja postrojbi iz Afganistana i pokretanja proturaketnog štita u Europi.

Međunarodni kontingent u Afganistanu ima oko 150. 000 vojnika.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙