FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veleposlanik Bakota u Kabulu predao vjerodajnice predsjedniku Karzaiju

Autor: vmrs
ZAGREB, 9. studenoga 2010. (Hina) - Veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota, sa rezidentnim sjedištem u Turskoj, predao je u Kabulu vjerodajnice predsjedniku Afganistana Hamidu Karzaiu, čime je i službeno preuzeo dužnost veleposlanika u Islamskoj Republici Afganistanu, priopćilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Hrvatska je od uspostave diplomatskih odnosa sa Afganistanom sada prvi put akreditirala veleposlanika u glavnome gradu te zemlje. Tijekom ceremonije predaje vjerodajnica veleposlanik Bakota i predsjednik Karzai razgovarali su o potrebi jačanja ukupnih bilateralnih odnosa između dviju država, posebice kroz organizaciju skorih bilateralnih susreta na najvišim razinama.

Predsjednik Karazai naglasio je kako su hrvatski i afganistanski narodi prijateljski, a hrvatski građani dobrodošli u Afganistanu, posebice imajući u vidu uspješno sudjelovanje hrvatskog kontingenta u misiji ISAF-a, te odlične odnose koje su hrvatski vojnici uspostavili sa afganistanskim narodom u svakodnevnim djelovanjima. Istaknuvši važnost hrvatskih iskustava u poslijeratnoj mirnoj reintegraciji države, uputio je zahvalu hrvatskom kontingentu i na kvalitetnoj obuci afganistanskih sigurnosnih snaga, kaže se u priopćenju.

Istaknute su i velike mogućnosti gospodarske suradnje između Hrvatske i Afganistana, a predsjednik Karzai posebno je izrazio zadovoljstvo otvaranjem predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Kabulu, te nedavnom razmjenom posjeta hrvatskih i afganistanskih gospodarstvenika. Naglašena je i uloga civilnih poslova timova za obnovu u Afganistanu, kao i hrvatskih donacija u sklopu civilnih projekata.

Veleposlanik Bakota poručio je kako Hrvatska pozdravlja provedbu parlamentarnih izbora u Afganistanu koje su prvi put samostalno organizirale afganistanske vlasti. Također je naglasio kako Hrvatska podupire tzv. Kabulski proces kojemu je cilj da domaća tijela postupno preuzmu punu odgovornost za stanje u zemlji.

Tijekom boravka u Afganistanu veleposlanik Bakota susreo se i sa ministrom obrane Afganistana Abdulom Rahimom Wardakom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Eklilom Ahmadom Hakimiem, veleposlanikom SAD-a u Kabulu Jamesom Keithom, direktorom ureda Hrvatske gospodarske komore u Kabulu Stankom Dunatovom, a susreo se i s pripadnicima 16. hrvatskog vojnog kontingenta u misiji ISAF-a te trenutnim zapovjednikom kapetanom bojnog broda Marileom Staničićem.

Također, tijekom službenog posjeta Afganistanu, kapetan bojnog broda Jerko Letica iz hrvatskoga veleposlanstva u Turskoj službeno je akreditiran kao vojni izaslanik u Afganistanu, kaže se u priopćenju MVPEI-ja.

(Hina) xvm/xpp ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙