FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO: 2011. početak prijenosa nadzora nad sigurnošću afganistanskim snagama

Autor: mtro
KABUL, 17. studenog 2010. (Hina/AFP) - Međunarodne snage koje predvodi NATO u Afganistanu ISAF predat će afganistanskim snagama kontrolu sigurnosti u nekoliko pokrajina početkom 2011., rekao je u srijedu njegov civilni predstavnik u Kabulu, dodavši da bi prijenos mogao potrajati i nakon 2014.

U srpnju prošle godine u Kabulu predstavnici više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija potvrdili su da će nadzor nad sigurnošću u cijeloj zemlji biti predan afganistanskoj vladi do kraja 2014.

O tom planu će se u petak i subotu razgovarati u Lisabonu na summitu zemalja saveza posvećenom velikim dijelom Afganistanu.

"Očekujem da će zemlje NATO-a reći da će proces tranzicije početi u prvoj polovici 2011. i da će Afganistanci voditi cijelu zemlju do kraja 2014.", rekao je Mark Sedwill, civilni predstavnik NATO-a novinarima u Kabulu.

Cilj nam je kraj 2014., ali ne i obvezni rok, naglasio je i dodao da bi strane snage mogle ostati u Afganistanu i nakon tog datuma s misijom usmjerenom na obuku i logističku podršku afganistanskih snaga.

"Jasno smo rekli da 2014., ne znači kraj misije, već da će operativna misija biti manja nakon 2014., precizira Sedwill.

Blizu 150.000 američkih i vojnika NATO-a trenutačno je raspoređeno u Afganistanu u podršci vlade i afganistanskih snaga zbog pobune talibana, protjeranih s vlasti krajem 2001. međunarodnom vojnom intervencijom koju su predvodile SAD.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙