FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan: civilne udruge pozivaju NATO da bolje zaštiti civile

Autor: rtom
KABUL, 19. studenog 2010. (Hina/AFP) - Tridesetak nevladinih udruga prisutnih u Afganistanu pozvalo je u petak zemlje članice NATO-a da poduzmu "hitne mjere" radi bolje zaštite civila, a napose su zabrinute nasiljem afganistanskih snaga koje je uvježbao Savez.

Poziv je upućen na dan otvaranja konferencije NATO-a u Lisabonu, koja će velikim dijelom biti posvećena Afganistanu i rokovima za prenošenje ovlasti međunarodnih snaga na lokalnu vojsku i policiju.

Pozivamo "NATO da zaštitu civila postavi u središte prijenosa ovlasti" na lokalne sigurnosne snage, priopćilo je 29 udruga, među kojima Oxfam, Afghanaid i Afganistansko povjereništvo za ljudska prava.

Nevladine udruge (NGO) pišu da "civile ubijaju i ranjavaju više nego ikada" i da je "sigurnost Afganistana danas krhkija nego u zadnjih devet godina" te bi "nasilje moglo porasti 2011.", ako izostanu hitne mjere.

Zato što uvježbava, financira i naoružava afganistanske snage NATO snosi kolektivnu odgovornost i mora poboljšati i pratiti njihov rad "u prijelaznom razdoblju" koje završava 2014. godine, pišu NGO.

Humanitarne udruge traže i uspostavu mehanizama zaštite, nadzora, zaprimanja pritužaba te istrage navoda o zlostavljanju.

Pozivaju NATO da odustane "od opasnih projekata" kao što je osnutak "općinskih milicija" u koje se novače lokalni borci da bi ratovali protiv talibana.

Takve milicije nemoguće je kontrolirati, drže NGO te pozivaju i talibane na maksimalnu zaštitu civila.

Afganistanske sigurnosne snage optužene su za zlostavljanje civila, od krađe do iznude, mučenja i ubijanja.

U Afganistanu je raspoređeno 150.000 vojnika iz Sjedinjenih Država i članica NATO-a zaduženih uz pomoć afganistanske vlade suzbiti pobunu talibana.

(Hina) xrt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙