FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Interliber: predstavljen Dan hrvatskih knjižnica

Autor: mkov
ZAGREB, 11. studenog 2010. (Hina) - Dan hrvatskih knjižnica i kampanja "Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu" te knjiga Josipa Stipanova "Knjižnica i društvo" predstavljeni su danas na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

O Danu hrvatskih knjižnica i kampanji govorili su nova predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva Mirjana Mišetić, ravnatelj Uprave za knjige Ministarstva kulture Čedomir Višnjić, članica Hrvatskoga knjižničnog vijeća Davorka Bastić, profesorica zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Aleksandra Horvat te član radne skupine Hrvatskoga knjižničarskog društva Josip Stipanov.

Mišetić je podsjetila kako se ove godine obilježava 70. obljetnica Hrvatskoga knjižničarskog društva te 50. obljetnica 1. zakona o bibliotekama Sabora Narodne Republike Hrvatske, koji je postavio prve pravne temelje za djelovanje knjižnica i društva. Napomenula je kako također vode kampanju za pravo na informacije, koja se, među ostalim, pronalazi i u knjižnicama.

Višnjić je istaknuo kako kao građani i ljudi imamo pravo na informaciju te dodao kako su knjižnice više od zbroja informacija. "Treba nam veća uloga knjižnica u njihovim sredinama", rekao je, dodavši kako su knjižnice organski temelj za pravo javne posudbe.

Bastić smatra kako knjižnice i knjižničarsko društvo trebaju odlučivati o nabavi knjiga u knjižnicama. Podsjetivši na povijest knjižnica u Hrvatskoj, Horvat je napomenula kako su u početku 20. stoljeća počele zbog nedostatka pravnoga okvira i financijske podloge izumirati hrvatske pučke knjižnice. Na loše stanje u knjižničarstvu upozorile su još banske vlasti 1940., rekla je, dodavši kako se i 1943. vidjelo loše stanje u knjižničarstvu pa se predlagalo osiguranje novčanih i drugih sredstava za oživljavanje knjižnica.

"Unatoč tisućljetnoj tradiciji postojanja knjižnica u Hrvatskoj predložio sam da se dan 11. studenoga, kad je 1960. prihvaćen 1. zakon o knjižnicama u Hrvatskoj obilježava Dan hrvatskih knjižnica", rekao je Stipanov, dodavši kako je taj zakon obuhvaćao sve knjižnice, a njime stvorena financijska podloga i pravni okvir za funkcioniranje knjižnica.

U sklopu predstavljanja Dana hrvatskih knjižnica urednik Dražen Budiša i recenzent Aleksandar Stipčević predstavili su knjigu Josipa Stipanova "Knjižnica i društvo", koju je objavila Školska knjiga.

(Hina) xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙