FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Kad vam roditelji prežive holokaust"

Autor: agrb
ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Knjiga "Kad vam roditelji prežive holokaust" Bernice Eisenstein, autoričina sjećanja na odrastanje u Torontu nakon Drugoga svjetskog rata, s roditeljima koji pokušavaju preboljeti traume iz prošlosti, predstavljena je večeras u Židovskoj općini Zagreb.

Iskustvo svojih roditelja, bake, djeda i njihovih prijatelja autorica ne iznosi kronološki, nego iz sadašnjice iz koje svako poglavlje prelazi na pojedinu pripovijest iz prošlosti. Kako je Bernice Eisenstein likovna umjetnica, u knjigu je uvrstila svoje strip-crteže koji su integralni dio priče, a ne tek njezina ilustracija. Kao posebnost te knjige, u odnosu na druge koje se bave istom teškom temom, ističe se što su njezina sjećanja prožeta zabavnim anegdotama i specifičnim humorom.

Roman "Kad vam roditelji prežive holokaust" iznimna je, drugačija i zanimljiva knjiga, jedna od rijetkih koje se bave drugom generacijom, odnosno djecom onih koji su nakon holokausta započeli novi život, rekao je urednik knjige Seid Serdarević. Svoje odrastanje u pedesetima i šezdesetima autorica opisuje s puno topline, humora i empatije, prikazujući kako su njezini roditelji pokušali prevladati traume, što je bilo gotovo nemoguće, dodao je.

Prevoditeljica Giga Gračan, koja je to djelo prevela s engleskog, istaknula je autoričinu vještinu u zornom opisivanju života jedne zajednice u kojoj je, uz njezinu obitelj, bilo još onih koji su preživjeli holokaust i od kojih je svatko imao svoju groznu priču.

Alma Kalinski, stručnjakinja za jidiš, jezik koji Bernice Eisenstein u knjizi naziva "dušom i biti života u njihovu domu", rekla je kako je do holokausta taj jezik govorilo 12 milijuna ljudi, a danas ga govori njih oko šest milijuna. Iako je jidiš sve manje prisutan u svakodnevnom životu, sve ga je više u znanosti, jer ga sve više istraživača nastoji oživjeti kao govorni jezik, kao što je to nekad bilo s hebrejskim koji je izniknuo iz pepela, napomenula je Kalinski.

"Kad vam roditelji prežive holokaust" iz 2006. prvo je književno djelo Bernice Eisenstein, ilustratorice i slikarice rođene 1949. u Torontu, gdje su njezini roditelji emigrirali iz Europe. Eisenstein je diplomirala engleski jezik na Sveučilištu York, a u Engleskoj se školovala za likovnu umjetnicu. Živi u Torontu i radi kao ilustratorica i urednica.

Promociju je organizirala nakladnička kuća "Fraktura", koja je objavila knjigu, u suradnji s Kulturnim društvom Miroslav Šalom Freiberger. Ulomke iz knjige čitala je Vlatka Bjegović.

(Hina) xagrb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙