FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad američkih zaliha pogurao cijene nafte prema 87 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 10. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 87 dolara za barel nakon što je vijest o velikom padu američkih zaliha sirove nafte prevagnula nad utjecajem snažnijeg dolara i pada kineskog uvoza nafte.

Barel sirove nafte za isporuke u prosincu poskupio je tako na američkom tržištu 20 centi na 86,92 dolara. Na londonskom tržištu bio je u plusu 23 centa i njime se trgovalo po 88,56 dolara.

Američki naftni institut (API) objavio je u utorak da su američke zalihe sirove nafte pale u prošlom tjednu za iznenađujućih 7,4 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast za 1,4 milijuna barela. Zalihe derivata pale su za četiri milijuna barela a zalihe benzina za 3,4 milijuna barela.

Utjecaj pada američkih zaliha ublažen je blagim jačanjem dolara, za oko 0,25 posto naprema košarici valuta, što je smanjilo privlačnost ulaganja u robe.

"Podaci API-ja o sirovoj nafti daju potporu nafti i značajni su jer ukazuju na nastavak trenda pada zaliha“, rekao je Christophe Barret, analitičar iz londonskog ogranka Credit Agricolea.

"Zalihe sirove nafte pale su zbog pada američkog uvoza i pojačanog rada rafinerija kako bi iskoristile prednost manjka u Europi tijekom prosvjeda francuskih rafinerija. Ti su štrajkovi sada završeni pa je taj poticaj cijenama kratkog daha“.

Podaci koji su pokazali znatan pad kineskog uvoza sirove nafte u listopadu pomogli su ograničiti rast cijena nafte, kazali su trgovci.

Kineski uvoz sirove nafte pao je u listopadu za 30 posto na 16,39 milijuna tona, najnižu razinu u najmanje 18 mjeseci, odnosno na 3,86 milijuna barela dnevno, u odnosu na rekordnih 5,67 milijuna barela dnevno u rujnu, pokazali su u srijedu podaci kineske carinske uprave.

Tržišta očekuju da će vladini podaci čija se objava očekuje tijekom dana potvrditi API-jevo izvješće.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 84,92 dolara, što znači da je bila 30 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙