FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar zaustavio rast cijena nafte

Autor: mpuk
LONDON, 8. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte dotaknule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima najvišu razinu u dvije godine od 87,49 dolara za barel, da bi se potom pod utjecajem snažnijeg dolara stabilizirale nadomak razini od 86 dolara.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 38 centi na 86,47 dolara. Na londonskom tržištu bio je u minusu 44 centa i njime se trgovalo po 87,67 dolara.

Snažniji dolar obično je u negativnoj korelaciji prema robama čije su cijene iskazane u toj valuti, te je zaustavio rast cijena nafte, a pritisnuo je i cijene zlata, koje su kliznule s rekordne razine od 1.398 dolara za uncu.

„To je opravdana reakcija, budući da američki dolar i dalje jača a malo je vjerojatno da se nafta može odvojiti od američkog dolara“, kazao je Carsten Fritsch, analitičar iz Commerzbank.

„Bude li dolar i dalje jačao, to bi trebalo pritisnuti cijene nafte i moglo bi potaknuti dobitonosne prodaje“, dodao je Fritsch.

Euro je na europskim tržištima kliznuo na najnižu razinu prema dolaru pod pritiskom zabrinutosti povezanih sa stanjem u takozvanim rubnim gospodarstvima eurozone, i najnovijih podataka iz Njemačke, koji su pokazali očekivani pad industrijske proizvodnje u rujnu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 84,33 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙