FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcija cijena na tržištu nafte, u fokusu zaduženost rubnih članica eurozone

Autor: mpuk
LONDON, 12. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 86 dolara za barel, spustivši se s najviše razine u protekle dvije godine nakon što je zabrinutost u vezi sa zaduženošću rubnih članica eurozone potaknula ulagače na povlačenje iz riskantnije imovine.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 1,93 dolara na 85,88 dolara, nakon što je u četvrtak dotaknuo 88,63 dolara, najvišu razinu od listopada 2008. Na londonskom tržištu bio je u minusu 1,57 dolara i njime se trgovalo po 87,24 dolara.

Na kraju tjedna fokus na tržištima nafte ponovno je preusmjeren s odnosna ponude i potražnje na nesklonost riziku i bojazan u pogledu stanja u makrogospodarstvu. Njihov ovotjedni skok na najvišu razinu u dvije godine potaknula je rekordna kineska potražnja i pad američkih zaliha.

"To je samo korekcija nakon velikog oporavka eura naprema dolaru“, kazao je Ken Hasegawa iz japanske tvrtke Newedge

„U fokusu je zabrinutost vezana za irsko gospodarstvo. Čini se da je stanje gore nego što se očekivalo i to je razlog pada vrijednosti eura.“

Euro je u petak pao na najnižu razinu prema jenu u dva mjeseca, te na najnižu razinu u šest tjedana prema dolaru zbog brige za stanje u irskim javnim financijama i nakon što su pozicije u rizičnijoj imovini povučene.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je u petak prognozu o rastu globalne potražnje za naftom u idućoj godini, ali je povisila prognozu za ovu godinu.

Zabrinutost u vezi s Irskom postignula je u drugi plan summit Grupe 20 u Seulu, gdje se rješenje za globalne gospodarske neravnoteže čini nedostižnim.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 85,81 dolara, što znači da je bila 54 centa viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙