FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 82 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 17. studenog 2010. (Hina7Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 82 dolara za barel, pritisnute obnovljenim zabrinutostima da bi Kina mogla povisiti kamatne stope u borbi protiv inflacije.

Na američkom tržištu cijena barela nafte pala je 60 centi na 81,74 dolara, nakon što je nakratko dotaknula 81,18 dolara, najnižu razinu od 29. listopada. Na tržištu u Londonu barel nafte pojeftinio je 52 centa i njime se trgovalo po 84,21 dolara.

Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je kako njegova vlada priprema mjere obuzdavanja rasta cijena, izvijestila je u utorak službena kineska novinska agencija Xinhua.

"Tržište još nije našlo potporu. Glavni su pokretači potražnja i američki dolar, te potrošački kapacitet Kine", rekao je David Taylor, analitičar iz tvrtke CMC Markets u Sydneyu.

Kina je Sjedinjenim Državama preotela poziciju vodećeg potrošača energije u svijetu. Usporavanje kineskog gospodarstva može dovesti do smanjenja potražnje za energijom, koje ubrzano raste.

Neki sudionici na tržištu tvrde ipak da bi kineska potražnja u dugoročnoj perspektivi ipak trebala podupirati cijene nafte i roba.

"Sve što djeluje kao blaga kočnica rasta u Kini bit će dugoročno jako dobra stvar“, kazao je Christopher Bellow iz Bache Commoditiesa. „Ako to izazove pad cijena roba, to će biti samo kratkoročno".

Dodao je da je cijene nafte u kratkoročnoj perspektivi pritisnuo i jak dolar, koji je poskočio nadomak najvišoj razini u sedam tjedna prema euru zbog irske dužničke krize.

Irska se othrvala pozivima da zatraži pomoć, no Europska unija je dogovorila ubrzavanje priprema financijskog paketa pomoći, poslavši u Dublin zajedničku misiju EU-a, MMF-a i ECB-a.

Tijekom dana fokus tržišta nafte preusmjerit će se na tjedne podatke američke vlade o zalihama. Analitičari u anketi Reutersa prognoziraju da će podaci pokazati rast zaliha sirove nafte za 100.000 barela u SAD-u u tjednu do 12 studenoga.

Podaci Američkog naftnog instituta (API) u utorak pokazali su pad zaliha sirove nafte za 7,7 milijuna barela .

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 82,35 dolara, što znači da je bila 1,04 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙