FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nadomak najvišoj razini u dvije godine

Autor: gple
LONDON, 5. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak najvišoj razini u dvije godine, crpeći potporu iz slabijeg dolara koji pritišću nove Fedove poticajne mjere za posustalo američko gospodarstvo i pojačani apetit ulagača za rizikom.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 12 centi na 86,37 dolara, nakratko dotaknuvši i 87,22 dolara, najvišu dnevnu razinu od listopada 2008. Na londonskom tržištu bio je u minusu 25 centi i njime se trgovalo po 87,75 dolara.

Dolar se u petak spustio nadomak najnižoj razini prema košarici valuta u 11 mjeseci, pritisnut i dalje objavom Fedovih poticajnih mjera za posustalo gospodarstvo ali i apetitom ulagača za rizikom.

Slabiji dolar podupire cijene nafte jer jača kupovnu moć imatelja drugih valuta i time jača potražnju.

„Moramo se pozabaviti financijskom stranom (Fedovih mjera) i ubrizgavanjem novca“, zaključio je Tetsu Emori iz tokijskog Astmax Co.

Pozornost tržišta sada je preusmjerena na najnovije podatke američke vlade o zaposlenosti u listopadu. Očekuje se da će pokazati rast broja novootvorenih radnih mjesta prvi puta od travnja, pokazuju Reutersove ankete.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 84,33 dolara, što znači da je bila 1,77 dolara viša nego prethodni dan.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙