FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potrošačke cijene u SAD-u porasle 0,2 posto u listopadu

Autor: vmom
WASHINGTON, 17. studenog 2010. (Hina/dpa) - Troškovi života u Sjedinjenim Državama u listopadu su porasli 0,2 posto na mjesečnoj razini, objavila je u srijedu američka vlada, čije brojke najavljuju nisku inflaciju u razdoblju blagdanskih kupovina i potiču bojazni da bi se u posustalo američko gospodarstvo mogla uvući deflacija.

Ni godišnja stopa inflacije nije izrazitija, s obzirom da su potrošačke cijene porasle tek 1,2 posto u usporedbi s listopadom prošle godine, objavilo je nadalje tamošnje ministarstvo rada.

Mjesečna inflacije manja je nego što su ekonomisti prognozirali i uglavnom proizlazi iz viših troškova energije, a nadovezala se na rujanski rast potrošačkih cijena od 0,1 posto na mjesečnoj razini.

Temeljna stopa inflacije, koja isključuje promjenjive cijene hrane i energije, zadržala se na nuli treći mjesec zaredom. Na godišnjoj razini očituje povećanje potrošačkih cijena za 0,6 posto, najslabije otkad su se počele voditi te statistike 1957. godine.

Gotovo stagnirajuća stopa inflacije potaknula je američku središnju banku (Fed) da ubrizga u posrnulo gospodarstvo 600 milijardi dolara kroz kupovine državnih obveznica.

Stopa inflacije najvjerojatnije će ostati niska budući da se mnogi maloprodajni lanci spremaju ponuditi veće popuste pred božićne blagdane, nastojeći privući obitelji u trgovine unatoč sumornom ozračju obilježenom visokom nezaposlenošću i slabim gospodarskim rastom.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙