FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zlato na novoj rekordnoj razini zbog brige oko inflacije i europskih dužničkih problema

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 9. studenog 2010. (Hina/dpa) - Cijene zlata u utorak su zabilježile novi rekord, prvi puta premašivši ključnu granicu od 1.400 dolara u kontekstu obnovljenih zabrinutosti u vezi inflacije i europskih dužničkih problema.

Tijekom prijepodneva zlatom se trgovalo po cijeni od 1.413 dolara za uncu, pri čemu analitičari smatraju da bi cijene plemenite kovine mogle nastaviti rasti.

Najnovije zabrinutosti oko mogućeg novog kruga globalnih inflatornih pritisaka potaknula je prošlotjedna najava američke središnje banke Fed da će u sustav ubrizgati 600 milijardi dolara u cilju podupiranja američkog gospodarskog oporavka.

Ulagači zlato ocjenjuju sigurnim utočištem u razdobljima obilježenima neizvjesnostima i rast njegove cijene vremenski se podudara sa snažnom potražnjom za ostalim visokovrijednim robama.

Tako se cijena srebra popela na 28 dolara, najvišu razinu u proteklih više od 30 godina. Paladij je dosegnuo najvišu cijenu u proteklih devet godina od 714,25 dolara a bakrom se trgovalo po najvišim cijenama u protekle više od dvije godine.

Pojačane dvojbe u vezi uspješnog sređivanja državnih financija u dugovima pritisnutim zemljama eurozone dodatno su doprinijele aktualnom osjećaju nesigurnosti u gospodarstvu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙