FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: slabi signali iz svijeta, u fokusu građevinski sektor

Autor: neba
ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - Kako nema važnijih domaćih gospodarskih vijesti i kako sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nesigurno trgovanje, a u fokusu ulagača mogao bi biti građevinski sektor, koji je prošloga tjedna bio pod snažnim pritiskom.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa, a 3 pad.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,99 posto, na 1.862 boda, dok je Crobex10 pao 1,09 posto, na 990 bodova.

Redovni promet iznosio je 94,5 milijuna kuna, što je oko 28 milijuna više nego tjedan dana prije.

„Iako domaće tržište nije reagiralo na rast svjetskih burzovnih indeksa u protekla dva mjeseca, prošloga su tjedna negativno raspoloženje na svjetskim burzama, kao i sumorna domaća gospodarska slika, izazvali snažne rasprodaje na Zagrebačkoj burzi, pri čemu je najviše na udaru prodaja bio građevinski sektor, koji je bio i najveći uteg za Crobex“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Perić kaže da je slika domaćeg tržišta kapitala prošloga tjedna izgledala puno lošije nego što minimalni tjedni pad Crobexa pokazuje.

„Već početkom tjedna dramatično su pale cijene dionice Ingre, i to u jednom trenutku i do 17 kuna, nakon što je burzom prohujala vijest da Uprava te građevinske kompanije namjerava smanjiti, pa potom povećati temeljni kapital. Do kraja tjedna cijena dionice Ingre umanjila je gubitke, zaključivši tjedan na 18,25 kuna, što je pad od 14,4 posto“, navodi Perić.

Od prošlotjednih zbivanja, Perić još ističe i potonuće indeksa vozarina sipkog tereta BDI za 7,1 posto, na 2.313 bodova.

„Kako ističu analitičari, na vidiku je zaustavljanje klizanja BDI indeksa zbog podatka o rekordnoj ovogodišnjoj brazilskoj proizvodnji željezne rudače, pa se očekuje i njezin rekordan izvoz“, kaže Perić.

Ni sa svjetskih burzi nisu prošloga tjedna stizali poticajni signali. Nakon pet tjedana neprestanog rasta, cijene su dionica pale jer su ulagače na prodaju natjerali financijski problemi Irske, mogućnost povećanja kamata u Kini i jačanje dolara.

Na Wall Streetu su S&P 500 i Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabili 2,2 posto, a i na europskim su tržištima cijene dionica pale.

I ovoga bi se tjedna na Wall Streetu moglo nastaviti klizanje cijena, ako novi makroekonomski podaci ne pokažu da američko gospodarstvo jača i ako ne bude poticaja iz Washingtona u vezi poreznih olakšica.

Ovoga će tjedna u SAD-u biti objavljen niz makroekonomskih podataka koji će pokazati je li skok S&P 500 indeksa od kraja kolovoza za 16,8 posto opravdan. Među ostalim, bit će objavljeni podaci o inflaciji i prometu u trgovini na malo u listopadu.

U fokusu ulagača bit će u četvrtak i sastanak predsjednika SAD-a Baracka Obame s kongresnim vođama, na kojemu će se, među ostalim, razgovarati o poreznim olakšicama. Krajem ove godine istječu porezne olakšice, a republikanci, koji su na nedavnim kongresnim izborima preuzeli kontrolu u Predstavničkom domu, traže produženje tih olakšica.

Današnje trgovanje na europskim burzama počelo je padom cijena dionica, već četvrti dan zaredom, a i na azijskim se burzama trgovalo nesigurno.

„Kako nema važnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, očekujem da će ovoga tjedna investitori tražiti smjernice na inozemnim burzama. U većem fokusu mogao bi biti i dalje građevinski sektor, jer se dionice građevinskih kompanija nalaze na višegodišnjim najnižim razinama i kao takve, unatoč poteškoćama u poslovanju, mogle bi biti atraktivne špekulantima na burzi. Ipak, danas očekujem stagnaciju Crobexa“, zaključuje Perić.

Na domaćoj makroekonomskoj sceni danas će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće o kretanju cijena na malo u listopadu, koje će, procjenjuje se, pokazati da se inflacija zadržala iznad razine od 1 posto.

Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u listopadu potrošačke cijene bile između 0,9 i 1,7 posto veće u odnosu na isti lanjski mjesec. U prosjeku, očekuju inflaciju od 1,4 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙