FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacija ostaje iznad 1 posto

Autor: neba
ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - U većem dijelu ove godine inflacija se u Hrvatskoj kretala ispod 1 posto, no u rujnu se probila iznad te razine, a procjenjuje se da je i u listopadu iznosila više od 1 posto godišnje, uglavnom zbog rasta cijena naftnih derivata.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o kretanju cijena na malo u listopadu, koje će, procjenjuje se, pokazati da se inflacija zadržala iznad razine od 1 posto.

Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u listopadu potrošačke cijene bile između 0,9 i 1,7 posto veće u odnosu na isti lanjski mjesec. U prosjeku, očekuju inflaciju od 1,4 posto.

Nakon što se mjesecima kretala ispod 1 posto, što su njezine najniže razine od 2000. godine, u rujnu je inflacija ubrzala na 1,4 posto na godišnjoj razini.

Premda je to najviša stopa inflacije u ovoj godini, to nikoga ne zabrinjava jer je to i dalje vrlo niska razina rasta potrošačkih cijena.

"Još uvijek relativno niske stope rasta potrošačkih cijena primarno su posljedica niske razine domaće potražnje, izostanka pritiska uvoznih cijena i općeg pada gospodarske aktivnosti", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Blago jačanje inflacije ponajviše se pripisuje rastu cijena naftnih derivata i prehrambenih proizvoda.

"Rast će biti uglavnom posljedica skupljih prehrambenih proizvoda, naftnih derivata te cijene stanovanja. Istovremeno, pad cijena bi trebao biti zabilježen kod određenih usluga koje su povezane s turističkom djelatnošću", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙