FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacija u listopadu nepromijenjena na 1,4 posto

Autor: neba
ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - U listopadu je inflacija u Hrvatskoj ostala na razinama iz rujna, na 1,4 posto godišnje, što je u skladu s očekivanjima makroekonomista.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da su u listopadu cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle za 0,1 posto u odnosu na rujan, dok su u odnosu na lanjski listopad bile veće za 1,4 posto.

To je u skladu s očekivanjima jer je šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je inflacija u listopadu iznosila 1,4 posto.

Inflacija od 1,4 posto najviša je u ovoj godini, dok je najniža, 0,6 posto, zabilježena u travnju.

„Niske stope rasta potrošačkih cijena primarno su posljedica niske razine domaće potražnje, izostanka pritiska uvoznih cijena te općeg pada gospodarske aktivnosti“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga u osvrtu na izvješće DZS-a.

Godišnji rast cijena uglavnom je posljedica viših cijena energije i prometa. Tako su u kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva cijene porasle 6,7 posto, što je prvenstveno potaknuto rastom cijena grijanja, za 80,8 posto, tekućih goriva, za 20,9 posto, i plina – za 16,6 posto.

Više cijene goriva posljedično su djelovale i na cijene prometa, pa su one zabilježile rast od 5,2 posto godišnje. To je primarno posljedica rasta cijena goriva i maziva za osobna vozila – za 13,0 posto.

Na godišnji pad potrošačkih cijena najviše su utjecale niže cijene obrazovanja, koje su pale za 10,8 posto, te odjeće i obuće, koje su oslabile 5,2 posto.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pica zabilježile su blagi rast od 0,3 posto.

„Do kraja godine, pod utjecajem ponovnog pogoršanja kretanja na tržištu rada, domaća potražnja neće se znatnije povećati. U skladu s time, stopa inflacije ostat ce relativno niska. I dalje će zbog niže prošlogodišnje baze cijene energije vršiti najveći pritisak na godišnji rast potrošačkih cijena, dok će na mjesečnoj razini njihov doprinos biti umjeren, s obzirom da će do kraja godine, zbog usporenog oporavka razvijenih gospodarstava, cijene nafte bilježiti tek blagi rast“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga.

No, u 2011. godini očekuju više stope inflacije.

„U idućoj godini očekujemo značajnije ubrzavanje stope rasta potrošačkih cijena. Kako će domaća potražnja i u idućoj godini biti razmjerno slaba, rastu cijena će najviše pridonijeti kretanje cijena u inozemstvu. Naime, globalno gospodarstvo bi se 2011. trebalo nastaviti oporavljati, pa će rasti potražnja za sirovom naftom i ostalim sirovinama, a time i njihove cijene. Budući da je hrvatsko gospodarstvo uvozno orijentirano i energetski ovisno, rast cijena na svjetskim tržištima prelit će se i na domaće tržište, pa će, osim na cijenu energenata, utjecati i na druge sastavnice indeksa potrošačkih cijena, poput prometa i usluga prijevoza“, zaključuju analitičari Raiffeisen Consultinga u osvrtu na izvješće DZS-a.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙