FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIM - Talijanski parlament odlučit će u budućnosti vlade desnog centra Silvija Berlusconija 14. prosinca glasujući o povjerenju vladi u Zastupničkom domu i Senatu, rekao je u utorak politički izvor za Reuters. Donji dom i Senat neće glasovati prije no što parlament ne glasuje o proračunu za 2011. koji se smatra ključnim za stabilnost talijanskih javnih financija u trenutku rastuće dužničke krize u eurozoni. Ako Berlusconi izgubi na nekom od ta dva glasovanja bit će primoran odstupiti s premijerskog položaja te bi bi bili raspisani prijevremeni izbori. Odluka o trenutku glasovanja pozorno se čekala nakon što su u ponedjeljak pristaše Berlusconijeveg takmaca Gianfranca Finija nakon mjeseci nesuglasica izašli iz vlade.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u utorak je predao najviše vojno odlikovanje u SAD-u Medalju časti, naredniku Salvatoreu Giunti, koji je ranjen riskirao život da bi spasio suborce u zasjedi u Afganistanu 2007. Medalja časti najčešće se dodjeljuje posthumno, za "neosporni heroizam dokumentiran i potvrđen na svim razinama zapovjednog lanca", a rijetki su vojnici koji su to odlikovanje primili za života. Giunta, 25-godišnjak iz Iowe, prvi je američki vojnik koji je Medalju časti primio za života od 1976. i prvi iz ratova u Afganistanu i Iraku, gdje je ona do sada posthumno dodijeljena sedmorici vojnika. Sal Giunta je 25. listopada 2007. kao vojnik 503. Pješačke regimente, upao u zasjedu talibana tijekom ophodnje u dolini Korengal, na jugu Afganistana. Kada su pobunjenici razdvojili Giuntin vod u dvije skupine, on se izložio vatri da bi odvukao u zaklon ranjenog suborca. Potom je spriječio dvojicu talibana da zarobe njegovog drugog ranjenog suborca i ukazao mu prvu pomoć. U toj su zasjedi ubijena dva američka vojnika, a Giunta je u utorak izjavio da bi odmah vratio Medalju časti kada bi to vratilo u život njegove suborce.

LONDON - Britanska je vlada u utorak objavila da je isplatila velike kompenzacije šesnaestorici nekadašnjih zatvorenika iz zatvora u bazi Guantanamo, i na taj je način izbjegla skupu sudsku tužbu za mučenje. Iako iznosi nisu objavljeni, BBC kaže kako je ukupno riječ o pet milijuna funta. Kad je u parlamentu objavljen taj "povjerljivi" ugovor, ministar pravosuđa Kenneth Clarke rekao je da ta izvansudska nagodba o odšteti nije "priznanje moguće krivnje". Dogovor o odšteti utire put nezavisnoj istrazi jer su glasne tvrdnje da je Britanija sudjelovala u mučenju zatvorenika, rekao je Clarke. "U dogovoru o isplati odšteta nema priznanja moguće krivnje", naglasio je. Parlament je jedinstven u potpunom odbijanju mučenja i maltretiranja", rekao je u Donjem domu parlamenta. Po njegovim riječima, pravna bitka koju su pokrenula 12 bivših zatvorenika mogla je stajati ukupno pedeset milijuna funta, što je oko 435 milijuna kuna.

WASHINGTON - Izručenje navodnog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta iz Tajlanda u Sjedinjene Države radi suđenja, ne bi trebalo utjecati na ukupne američko-ruske odnose, ocijenio je u utorak glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley. Glasnogovornik je rekao kako ne vjeruje da će to izručenje imati učinka na ukupne odnose SAD-a i Rusije, koje je okarakterizirao kao "široke i duboke", vođene nacionalnim interesima dviju zemalja. Buta su u ožujku 2008. u Tajlandu uhitili tamošnja policija i agenti američke službe za suzbijanje trgovine narkoticima DEA, dok je dogovarao prodaju ručnih protuzračnih bacača kolumbijskom gerilskom pokretu FARC, koji je na američkom popisu terorističkih organizacija. U sklopu operacije uhićenja američki agenti predstavljali su se kao članovi FARC-a. SAD već dugo traži izručenje Buta. Moskva se odlučno protivila njegovu izručenju i tražila da bude vraćen u Rusiju. But, bivši sovjetski vojni pilot, poznat po nadimku "trgovac smrti", optužen je za prodaju oružja koja se koriste u sukobima u Africi, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi. Viktor But je u utorak u Bangkoku predan američkim agentima.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙