FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u srijedu u Banjoj Luci kako od posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru, najavljenom za četvrtak zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, očekuje da bude nov doprinos normaliziranju odnosa i pomirbi u regiji. "Dobro je da svi što više učinimo na normalizaciji odnosa i pomirbi. U tom će smislu susreti dvojice predsjednika (Hrvatske i Srbije) imati dodatnu važnost i dati značajan doprinos općoj situaciji u regiji", kazao je Jeremić novinarima nakon sastanka s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je izjavio da preuzima "izravnu odgovornost" za težak poraz njegove Demokratske stranke na kongresnim izborima održanim u utorak. "Tijekom protekle dvije godine mi smo ostvarili napredak, ali je očito da previše Amerikanaca još nije osjetilo taj napredak. Oni su nam to jučer rekli", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući. "Kao predsjednik, ja preuzimam odgovornost za to", naglasio je. Na izborima su oporbeni republikanci premoćno osvojili većinu u Predstavničkom domu Kongresa, smanjili na minimum demokratsku većinu u Senatu, dobili 10 novih guvernera saveznih država i preuzeli većinu u zakonodavnim tijelima 19 saveznih država.

PRIŠTINA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je doputovao u srijedu u dvodnevni službeni posjet Kosovu, izjavio je da je njegova vlada spremna posredovati u razgovorima Prištine i Beograda kako bi se doprinijelo stabilnosti na Balkanu. "Spremni smo učiniti ono što je potrebno kao doprinos razgovorima Kosova i Srbije, što bi bio doprinos stabilnosti i sigurnosti na Balkanu", rekao je Erdogan na konferenciji za novinstvo u Prištini. On je dodao kako će to biti nov poticaj procesu međunarodnog priznanja Kosova posebice od muslimanskih zemalja. Turski premijer također je istaknuo kako će Kosovo imati potporu Turske za ulazak u NATO, dodajući da je na Kosovu, u sklopu KFOR-a, i turski kontigent od 530 vojnika.

BAGDAD - Iračka policija je u srijedu u velikoj akciji u sjevernom iračkom gradu Salah a-Dinu uhitila 96 osoba dok su Iračani u drugim dijelovima zemlje pokapali i oplakivali poginule u posljednjem valu nasilja. Dužnosnici službi sigurnosti priopćili su da je akcija u Salah a-Dinu, 170 kilometara sjeverno od Bagdada, izvršena rano ujutro. Policija još nije navela imena uhićenih niti je povezala akciju s nekim određenim nedavnim terorističkim napadom. Dužnosnici su, također u srijedu, objavili da je u nizu eksplozija automobila bombi, samoubilačkih i minobacačkih napada prethodne noći poginulo 64, dok je ranjeno 360 osoba. Meta napada su većinom bile šijitske četvrti u Bagdadu.

(Hina) xdgk ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙