FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BAGDAD

U napadu automobilom bombom na iranske hodočasnike u ponedjeljak u svetom šijitskom gradu Kerbali u Iraku poginulo je najmanje deset osoba, a 38 je ranjeno, objavili su lokalni dužnosnici. Napad se dogodio na jednom od ulaza u Kerbalu, u kojoj se nalazi jedno od dva najveća šijitska svetišta, rekao je čelnik lokalne vlade Mohamed al-Musavi. Među poginulima i ranjenima ima puno Iranaca. "Bio je to napad automobilom bombom. Tamo su se nalazili iranski hodočasnici. Oni su bili metom napada", rekao je al-Musavi. Stotine tisuća iranskih vjerskih turista posjetilo je šijitska svetišta u susjednome Iraku otkako je 2003. srušen režim Sadama Huseina. Oni su često bili metom napada iračkih sunitskih ekstremističkih skupina poput iračke Al-Kaide.

ATENA

Grčki premijer George Papandreou odbacio je mogućnost sazivanja prijevremenih parlamentarnih izbora pošto su njegovi socijalisti na lokalnim izborima održanima u nedjelju dobili veliku podršku birača. Prema prvim službenim procjenama Papandreouov PASOK pobijedio je u sedam od 13 regija, dok je konzervativna Nova demokracija u prednosti u preostalim regijama, premda će se u većini izbornih jedinica zbog tijesnih rezultata održati i drugi krug sljedeće nedjelje. "Provođenje promjena nije jednostavno. Grčki narod izabrao nas je prije godinu dana, a danas nam je potvrdio da želi promjene. Sutra ćemo nastaviti s provedbom našeg programa", rekao je Papandreou nakon objave prvih izbornih rezultata.

SYDNEY

Australska zrakoplovna tvrtka Qantas objavila je u ponedjeljak kako je otkrila "manje anomalije" na nekim motorima njezinih zrakoplova Airbus A380, te dodala da će njezina flota tih zrakoplova ostati na tlu još najmanje tri dana. Qantasovi zrakoplovi Airbus A380, najveći putnički zrakoplovi na svijetu, prizemljeni su od četvrtka, kad je jedan zrakoplov tog tipa prisilno sletio u Singapuru nakon kvara na jednom od motora usred leta. "Na tri motora otkrili smo manje anomalije - ulje ondje gdje ga ne bi trebalo biti u motorima", kazao je glavni direktor Qantasa Alan Joyce na javnoj televiziji ABC. "Riječ je o novim motorima na novoj letjelici pa ne bi trebalo biti takvih problema, to nas upućuje na dio motora na koji se trebamo usredotočiti", dodao je on. Airbus A380 Qantasa s 459 putnika i članova posade morao se 4. studenoga vratiti u zračnu luku u Singapuru nakon eksplozije jednog od četiri motora Rolls-Royce nekoliko minuta nakon polijetanja. Nitko u letjelici nije ozlijeđen.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙