FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 7. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Državni tajnik za politička pitanja i posebni izaslanik predsjednice vlade Republike Hrvatske za jugoistočnu Europu Davor Božinović sastao se u nedjelju u Halifaxu, u Kanadi s kanadskim ministrom obrane Peterom MacKayom a u njihovu razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo odličnim, prijateljskim i partnerskim odnosima između Hrvatske i Kanade koji su posljednjih godina u stalnom usponu, priopćio je MVPEI. Složili su se kako tome bitno doprinosi i intenzitet susreta visokih dužnosnika dviju zemalja. Razgovaralo se o suradnji Hrvatske i Kanade unutar NATO-a, kao i o bilateralnim temama, posebno o unapređenju obrambenih i gospodarskih odnosa, stoji u priopćenju o susretu na rubu Međunarodnog sigurnosnog foruma kojem je MacKay domaćin.

BARCELONA - Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju na "poštovanje života", unatoč "novim tehnološkim postignućima", u prigodi posjeta doma za djecu sa smetnjama u razvoju u Barceloni, na kraju svog pohoda Španjolskoj tijekom kojega je osudio pobačaj. "Važno je da nova tehnološka postignuća na području medicine nikada ne idu protiv poštovanja života i ljudskog dostojanstva", rekao je Papa, misleći pritom na tehnike koje omogućuju selekciju embrija. Papa je tijekom posjeta blagoslovio temeljni kamen za novu zgradu doma koja će nositi njegovo ime. Dom skrbi za djecu s Downovim sindromom, autističnu djecu, djecu koja pate od teškog oblika epilepsije i s problemima u ponašanju.

JERUZALEM - Izrael se kani povući iz sjevernog dijela prijepornog sela Ghajara, na libanonskom teritoriju, i nadzor nad njim predati UN-ovoj Prijelaznoj misiji u Libanonu (UNIFIL), doznaje se u nedjelju od službenog izraelskog izvora. Izraelski dužnosnik koji je htio ostati anoniman, potvrdio je medijske informacije da će premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak u New Yorku predati glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu plan kojim se predviđa povlačenje izraelskih snaga iz sjevernog dijela Ghajara u suradnji s UNIFIL-om. UNIFIL je zatražio od Izraela da se povuče sa sjevera tog sela koje je na libanonskom teritoriju, kako bi se poštovala rezolucija 1701 kojom je zaustavljen rat između Izraela i libanonskog šijitskog pokreta Hezbollaha 2006.

SEUL - Južnokorejski državljanin uhićen je pošto je faksom slao prijeteće poruke veleposlanstvima muslimanskih zemalja uoči susreta na vrhu G20 koji se 11. i 12. studenoga održava u Seulu, priopćila je u nedjelju policija. Četrdesetšestogodišnji muškarac o kojemu se samo zna da se preziva Kim, uhićen je u petak. Veleposlanstvima Saudijske Arabije, Indonezije, Pakistana, Afganistana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Tunisa i Turske poslao je poruku na korejskom u kojoj je pisalo: "Dobar dan, Alahovi ratnici, na summitu G20 se priprema događaj kakve voli Osama bin Laden. Nadamo se da će vaša zemlja biti puna Alahova blagoslova".

LISABON - Kineski predsjednik Hu Jintao u nedjelju je izjavio da će njegova zemlja pomoći Portugalu u suočavanju sa svjetskom financijskom krizom, ali je izostalo obećanje da će otkupiti potugalski dug, čemu se Lisabon nadao. "Voljni smo poduzeti konkretne mjere kako bismo pomogli Portugalu u ublažavanju posljedica globalne financijske krize", kazao je Hu nakon sastanka s premijerom Joseom Socratesom. Dvije strane su potpisale nekoliko ugovora o suradnji na području financijskih usluga, logistike, obnovljive energije i turizma. Također su dogovorile pojačane napore u cilju udvostručavanja trgovinske razmjene do 2015.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙