FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 11. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je Božu Ljubića, predsjednika HDZ 1990. s kojim je razgovarao o položaju Hrvata u BiH, dinamici dogovaranja uspostave izvršne vlasti nakon nedavnih izbora te općenito o odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika. Ljubić je izvijestio predsjednika Josipovića o postignutim dogovorima između HDZ BiH i HDZ 1990. kojima je cilj ojačati kapacitet političkog predstavljanja interesa hrvatskog naroda u BiH, kako bi se poboljšao njegov položaj i osigurala institucionalna ravnopravnost. Hrvatski predsjednik i predsjednik HDZ 1990 složili su se u ocjeni da bi za stabilnost i ubrzane reforme u BiH bio važan dogovor o vladi koja bi imala širok politički kapacitet i reprezentativno nacionalno predstavljanje interesa tri konstitutivna naroda i svih građana BiH. Josipović je naglasio kako je za Hrvatsku stabilnost, gospodarski razvoj i europski put BiH od izuzetne važnosti, i kako će Hrvatska BiH biti partner i prijatelj na tom putu, kaže se na kraju priopćenja.

SEUL - Čelnici skupine G20 sastaju se u četvrtak u Seulu, a Sjedinjene Države na tom summitu žele dobiti potporu za borbu protiv globalnih ekonomskih problema, iako se čini kako sastanak predstavnika razvijenih ekonomija i onih u ubrzanom rastu neće donijeti ništa novo. Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako vjeruje da će se čelnici složiti u pogledu koraka kojima bi se postigao uravnotežen i održiv globalni rast, ali dužnosnici kažu kako je vjerojatnije da će se nastojati postići sporazum o široj gospodarskoj suradnji koji će biti "najmanji zajednički nazivnik". U pokušaju da obnovi jedinstvo koje je globalna ekonomska kriza stvorila prije dvije godine, G20 želi ovaj summit iskoristiti za ublažavanje napetosti u vezi s valutnim tečajevima.

YOGYAKARTA - Indonezijski vulkan Merapi, koji je počeo izbacivati lavu 26. listopada, nastavio je u četvrtak s ispuštanjem vulkanskog pepela dok će se budistički hram Borobudur, turističko odredište udaljeno 40 km, zatvoriti na tjedan dana kako bi se uklonio pepeo, rekli su dužnosnici. "Intenzitet erupcije Merapija opao je, ali male erupcije još uvijek se događaju i još smo uvijek na razini uzbune", kazao je službeni vulkanolog Raden Sukhyar. Erupcija je omela i zračni promet - nekoliko kompanija je moralo otkazati brojne letove zbog opasnosti koje predstavljaju oblaci pepela. Zračna luka Yogyakarte, udaljena manje od 30 km od vulkana, ostat će zatvorena do ponedjeljka.

LJUBLJANA - Šteta koju su na cestama i željeznicama u Sloveniji izazvale poplave i bujice koje su tu zemlju zahvatile od 16. do 20. rujna iznose gotovo 20 milijuna eura, a popravak oštećene infrastrukture bit će izveden iz sredstava državnog proračuna, odlučila je u četvrtak slovenska vlada. "Šteta na državnim cestama iznosi 16,4 milijuna eura, a na željeznici 2,9 milijuna, u što je uključen i porez na dodanu vrijednost. Šteta će se podmiriti iz državnog proračuna. No, ukupan iznos šteta od rujanskih poplava koje su zahvatile veći dio zemlje bit će mnogo veći", rekla je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministrica obrane Ljubica Jelušič.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙